Monday, September 2, 2013

Lanun Mengamuk di Jepun

anti cetak rompak

anti piracy



Assalamualaikum wbt..mesti korg ada terdengar baru-baru ni kisah Syamsul Yusuf mengamuk sebab filem KL Gangster 2 dibocorkan di internet sebelum sempat ditayangkan di pawagam kan?

so entry ni adalah atas permintaan Cik JariManis dan kali ni aku ingin berkongsi pasal kisah seorang lanun yang tinggal di sini.


" Siapakah lanun tersebut? "


tentulah lanun cetak rompak..hehehe..sebenarnya kisah cetak rompak ni dah lama sangat ada di negara kita..even sejak aku kecik comel (?) sampailah aku dah jadi macam bapak budak ni haa..

sejujurnya aku cakap, aku lebih suka tengok online je cerita-cerita yang ada..sebab speed internet kat jepun memang superb..so streaming memang takde la sekat-sekat ni..dan kalau nak dibandingkan dengan internet yang aku guna kat malaysia dulu..memang tak terbanding la kan..hee :)

dengan internet yang sepantas kilat ni, mesti kita sangka dorg ni kuat mendownload kan??

sebenarnya salah tanggapan tu =.="

aktiviti cetak rompak di jepun masih kurang kalau nak dibandingkan dengan malaysia..sebab masyarakat jepun masih berpegang dengan budaya menyewa video di kedai-kedai video yang ada..

so kalau korg datang ke sini, korg boleh lihat banyak je kedai video yang masih beroperasi dengan megah walaupun zaman semakin maju.

kedai buku

dan aku sendiri pun antara peminat setia kedai-kedai macam ni jugak..tapi tujuan aku bukan nak sewa video la..biasanya kedai video macam ni bukan sahaja menyediakan perkhidmatan menyewa video, tapi korg boleh cari buku, game dan juga kadang-kadang ada cafe jugak kat kedai ni..

kedai buku

macam aku sebut tadi, piracy kat jepun ni memang jarang berlaku..so kalau nak beli cd game pun memang harga dalam beratus jugak la untuk satu cd..tapi sabar je la..dah teringin nak buat macam mana kan :)

dan untuk pengetahuan korg, sejak bulan oktober 2012 baru je diluluskan satu peraturan baru berkaitan cetak rompak ni..iaitu orang yang mendownload pun dah boleh ditahan dan dipenjara selama 2 tahun atau denda 2 juta yen ( 100 yen =RM 3.50 ) atau keduanya sekali..kalau dulu-dulu uploader je yang boleh ditahan..

cetak rompak

so sekarang memang kitorg dah lebih berhati-hati dalam mendownload ni..niat datang nak belajar, karang tak pasal-pasal masuk penjara..nahas je nanti =.="

so apa pendapat korg pasal cetak rompak ni? kita sebagai pengguna mestilah nak yang murah..tapi orang sana pun mesti nak untung jugak..so jom kita renung-renungkan ye :)

nota kaki : gambar-gambar pelik kat atas ni aku ambil dari iklan anti piracy di jepun..nak tengok lebih lanjut boleh klik sini ye :)













36 comments:

  1. terbaik peraturan baru dia...mendownload pun kena tangakap..hoho kalau la kat Malaysia ni macam tu jugak..agaknya ramai yg kena tangkap :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat malaysia cmni, komfem xmuat penjara :P

      Delete
    2. haha betul tu Mal dan kalau ada la peraturan ni kat Malaysia agaknya kn sy la salah satu calonnya masuk penjara sebab sy pun suka mendownload :D

      Delete
  2. cantiknya kedai dia.. zaza pulak mmg kurang tonton filem.. cd2 pun xpernah nak beli dah..suka tgk drama kt tv je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon bkk tv kat sini kalau nak tgk drama jepun yg best2 je :P

      Delete
  3. dulu nak layan cd pirate memang best pasal masa tu baru beli player baru saje nak test la hehe. Tapi, skrg dah ada wayang free kat website boleh layan anytime. Kalau tak dapat jugak, tunggu je la ditayang kat tv hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman skrg semua streaming free je kan..hehe

      Delete
  4. perghh...ketat jugak undang-undang di Jepun. Bro..jemput join segmen ni.. : Segmen Bloglist Aswan Azmy

    ReplyDelete
  5. Semenjak upgrade speed internet, saya streaming movie jer..so x makan space hard disc :)

    Recent Post Surat Amaran Dari Pos Malaysia Kepada Setiap Rumah Di Malaysia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..streaming lagi bagus dari download :P

      Delete
  6. kesian la.. hm.. dah jadi 1 kes baru orang nk bukak mata .

    ReplyDelete
    Replies
    1. selagi takde org bising memang semua org buat tak layan je kan :P

      Delete
  7. Memang bagus betul kar sana n rakyat dia follow sume peraturan yang ada. Kita masih x membangun sebab mentaliti org kita sendiri. Serious ramai yg beranggapan macam nie. Nad da pegi ke korea dan lihat kehidupan di sana memang berbeza dengan sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan..kalau nak tgk negara berubah kena msyarakat dia berubah dulu..so jom sama2 kita berubah ke arah lebih baik :)

      Delete
  8. Replies
    1. macam pinjam buku kat library la rasenye..cume kene bayar je :)

      Delete
  9. sepatutnya kita pun macam tu jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tp cam susah je kita nak buat kan :P

      Delete
  10. Biar betul =.= Nih hari2 asyik torrent anime kot dekat malaysia. kalo hamba stay jepun mahu masuk penjara kuar penjara masuk balik Wwwwwww xD

    ReplyDelete
  11. Salam. Singgah blogwalking di sini. Saya belum pernah ke Jepun. Banyak info di sini tentang Jepun. Inshaallah tahun depan ke sana sebab ada conference LED.

    -eqbalzack-

    ReplyDelete
  12. dulu kat malaysia ade camtuh...tapi,cetak rompak neh berleluasa...so,dorang x leh carik makan...heheheh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat malaysia kedai2 camni bnyk gulung tikar je..heh :P

      Delete
    2. tau x per...x leh nak carik makan!!!!hehehehe...

      Delete
  13. Patutla maju industri film diorang... Elok akmal beringat, kalau dh macam tu tentu dia pantau ketat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..xnk sy masuk penjara nih >.<

      Delete
  14. lain betol budaya diorang dengan kita..rasanya negara diorang lg baik kot..psal movie shamsul yusuf 2..ni la kali pertama jd mcm 2..hrap tindakan tegas diambil..kt malaysia xde ke undang2 kalau downld pn kena tgkap?? hu3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada semua org kene tangkap la nanti..hehehe :P

      Delete
  15. wah x sgka cepat betul entry ni timbul. Beta betul2 teruja baca entry kali ni....kalaulah dekat sini ada kedai buku yg sekali dgn cafe confirm aku bawak tilam, bantal, & selimut aku masuk kedai buku...tidur sekali dgn buku2 tu...jepun mmg negara pelik..sampai video pun boleh sewa...kalau org tak pulangkan video tu mcm mana pulak? tak kena denda ka apa? bro, kau cerita macam kau lahir dkt sana jaa...rasanya kau patut apply jadi warganegara jepun...muahaha!

    #download video pun leh kena tangkap? wahh...tsk..tsk..tsk... -..-

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah request anda diterima..hee :P

      Delete
  16. bgus betul prinsip Jepun ni . . Dye org nk disiplin rkyt dye org . . klau Malaysia mcm ni mestii ramai dh yang kena . . hee . . kita ptut bljr budaya Jepun sbb dia orang sgt bagus . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat ni kat negara kita konfem tak muat penjara nanti :P

      Delete
  17. Nak mursh punya pasal kadang tu okje beli gak kat Pasar malam BC....shhhh...

    ReplyDelete
  18. Patutlah pantas balas komen. Internet laju. hehehe

    Oh, di Malaysia masih kurang kedai menyewa CD ni kan.

    ReplyDelete