Lets Learn Japanese

Jom Belajar Bahasa Jepun

Basically asas kepada bahasa jepun ni terbahagi kepada 3 iaitu ひらがな(hi-ra-ga-na) , かたかな(ka-ta-ka-na) dan 漢字( kan-ji)

hiragana ni boleh dikatakan seperti alphabet dalam abcd dan ia digunakan untuk semua perkataan jepun.so ada 46 basic bunyi yang perlu korang tahu.


selepas korang dah master hiragana ni, step lepas tu untuk lebih hebatkan bahasa jepun korang ialah korang kena tahu pasal katakana pulak..katakana sebijik je mcm hiragana cara pembunyian dia tetapi ia digunakan untuk menyebut sesuatu perkataan yang asal perkataan tu ialah dari luar negara jepun..

contoh: テレビ( te-re-bi ) bermaksud television..perkataan ni just diambil sebijik2 dari perkataan bi so katakana digunakan untuk tulis perkataan ni.


dan yang terakhir untuk korang jadi betul2 pro dalam bahasa jepun ialah korang kene tahu apa itu kanji..kanji ni diambil dari chinese character dan setiap kanji akan membawa maksud yang berlainan..apabila 2 atau 3 kanji digabungkan akan membawa satu maksud yang baru..

contoh : 電 ( electric ) + 車 ( car ) = 電車 ( train )

list kanji aku xleh nak bagi sebab jumlah kanji terlampau banyak dan khabar angin mengatakan jumlah kanji ada lebih kurang dalam 50 ribu..dan aku sendiri pon maybe just tahu dalam 2 ke 3 ribu je..or maybe lesser..

btw ini ade video supaya lebih senang korang mengahafal..
so, gudluck to uolls yang nak belajar bahasa jepun..usaha tangga kejayaan kay ^^


20 comments:

  1. wah, study di oversea rupanya :) best! sy pun suka bljar bhasa asing ni especially japan nd korea. bruntung awk dpt blajar kat sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti2 sy buat entry pasal bahasa jepun ye..hope dpt membantu even sedikit pun =)

      Delete
  2. Replies
    1. jom la blaja skali kalau macam tu ^^

      Delete
  3. kyou no ureshikatta kao kyou no kanashikatta kao
    kinou yowakatta jibun to ashita kitto tsuyoi jibun to
    anata nara dare ni miseteru watashi nara dare ni misereba ii

    Ayumi Hamasaki datang XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. 今日の嬉しかった顔 昨日の悲しかった顔
      昨日弱かった自分と 明日きっと強い自分と
      あなたなら誰に見せてる 私なら誰に見せればいい

      ayat tu dalam japanese :)

      Delete
  4. hiragana kanji sng nk ingt tp msuk kanji ..erk...dah tataw..haha
    tp jepun ni kalau kanji die ad buat bentuk skali dgn mkna nye.
    so, sng nk ingt . tp xingt2 jgk..hehe..

    ogengkidesuka BC sang ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. genkidesuyo^^

      betol1000x..haha..sy sangat paham perasaan tu..
      dan orang jepun sendiri pon ada kalanya dorg pon xingat kanji jgk..mybe sbb terlampau banyk :P

      Delete
  5. kan-ji... = tepung kanji...haha..baca kan-ji..tepung kanji pula yg aku igt...a i u e o...ka ki ku ke ko..haha feeling2 budak tadika nii..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakaka..xpe2..video tu bagus kot untung mula2 belajar :P

      Delete
  6. :) how i wish to stdy abroad..maybe someday.:)nway, nice sharing!

    ReplyDelete
  7. ape rhsienye ingat kanji 2-3 ribu tu??arigatou-ne

    ReplyDelete
  8. はじめまして アクマルさん!
    Nak tanya, kenapa tulisan kanji ni mmg selalu ada je terselit kat mana2 perkataan? Tak tau nak baca, mcm susah je. Oh btw, blog ni mmg best! :)

    ReplyDelete
  9. boleh x saye nk download gmbr tulisan hiragana dan katagana??sye nk download x boleh >.< Please!!sye nk bljar sngat bhs jepun ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...berminat nak belajar nihongo (bahase jepun)? jemput ke facebook kami seperti link di bawah. selain bahasa jepun, kami turut ada mengongsikan informasi mengenai lain seperti perayaan dan makanan jepun secara PERCUMA..selain itu, anda boleh like page fb kami untuk mendapatkan e-book percuma bahasa jepun...

      https://www.facebook.com/bahasajepunbersamahoukiboshi?ref=hl

      selain facebook , anda juga boleh ke blog kami:

      http://belajarbahasajepunbersamahoukiboshi.blogspot.com/2014/05/gion-matsuri-festival-gion.html

      arigatou gozaimashita,,like page fb kami untuk belajar bahase jepun..

      Delete









  10. この情報に感謝




























    Kono jōhō ni kansha

    ReplyDelete
  11. sye dpt twrn utk smbg blaja di jepun..sbnrnye saya takut sbb semua org kata bahasa jepun ni susah apatah lg kanji kn..skrg ni tgh sesak kepala fikir nk smbg blaja atau x??

    ReplyDelete