Monday, August 26, 2013

cerita ryokou : 菜花の里

kawasan pelancongan di jepun

菜花の里



Assalmualaikum wbt..

旅行( ryo-kou) bermaksud melancong dalam bahasa jepun dan entry kali ini jom aku perkenalkan kat korg salah satu kawasan pelancongan yang ada di sini.

tempat kali ini dinamakan 菜花の里(nabana-no-sato) yang bermaksud country of rape blossoms tapi orang biasa panggil nabananosato je..sebab maksud dalam english macam agak pelik je kalau kita dengar betul tak??heee

tempat ni berada ni 桑名市(kuwana city) di dalam 三重県(mie prefecture)..tempat ni agak susah untuk diacces dengan tren macam tempat-tempat yang biasa aku perkenalkan dan aku sendiri pun pegi tempat ni dengan kereta je dulu..

tapi kalau korg nak pergi jugak, korg boleh ambil bas (名鉄バス・三重交通) dari 名鉄(mei-tetsu) bus station yang berdekatan dengan nagoya station dengan bayaran 850yen (RM30) dan perjalanan mengambil masa selama 40 minit..

untuk masuk ke tempat ni, korg perlu bayar tiket yang berbeza-beza harganya mengikut musim..dan masa aku pergi dulu harga tiket tu 1500 yen (RM 53) tapi korg akan dapat 1000yen (RM 35) cashback kupon untuk korg guna semasa dalam taman bunga ni nanti..

dalam taman bunga nak beli apa je??

sebenarnya dalam tempat ni banyak je restoran untuk korg singgah tapi jangan lupa cek dulu halal ke tak ye..cara nak cek korg boleh tengok di entry makanan halal di jepun ni

kalau tengok harga-harga tadi maybe korg rasa mahal kan..tapi ni sebenarnya harga biasa je kalau nak jalan-jalan kat jepun..nak tahu lebih lanjut korg boleh cuba lihat entry tips melancong ke jepun ye

tempat ni ada banyak event yang best sepanjang tahun dan aku rasa event terbesar dia ialah illumination event..dan gambar-gambar event tu korg boleh lihat di bawah ni ye..

kawasan pelancongan di jepun

kawasan pelancongan di jepun

kawasan pelancongan di jepun

**gambar yang cantik tentulah dari cik goo ^^

tapi aku pergi tu masa musim bunga so benda yang ada konfemlah bunga je..so meh aku share sedikit gambar-gambar yang menarik yang sempat aku snap masa datang ke sini dulu..walaupun tak secantik gambar cik goo la kan =.="

musim bunga di jepun

nabana no sato

musim bunga di jepun

nabana no sato


sebelum entry ni ditutup, jom share sikit nak pengalaman korg berkunjung ke taman bunga yang ada di Malaysia?? 

sharing is caring kan..heee :)




46 comments:

  1. assalamualaikum

    wow cantiknye :) lagi -lagi gambar di atas :) jepun memang banyak tempat cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      kalau ada rezeki nanti jemputla datang ke mari :)

      Delete
    2. hahaha kalau ada duit banyak memang nak pergi :)

      Delete
  2. pernah pi taman rama-rama dan taman ikan saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. taman rama2 yg dkt cameron ke puteri? :)

      Delete
  3. what a lovely views..sy nak bunga tu plss..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti sy try pos ye..heee :P

      Delete
    2. poskan semua tau :P
      kalau ada 15k ekar bunga poskan jugak ye :D

      Delete
  4. lain kali kalo matawang yen tu disertakan sekali nilai rm kan eksaited nak baca hehe *pendapat tau ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya kalau letak dalam rm sekali nanti makin down org nak bace..sbb mahal sgt >.<

      tp xpe..sy try letak ye :)

      Delete
  5. cantiknya gambar2 di atas :) Nad x pernah pegi taman bunga hehe tapi ada la Nad pergi ke park di London ada sedikit bunga-bunga :) di Malaysia Nad x pernah pegi lagi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. same la kite..taman bunga yg sy pernah pergi kt Malaysia cuma taman bunga sk je..haha :D

      Delete
  6. Cantiknya.Allah... Kalau masuk tmpat ni. Taknak keluar. Ataupun tersesat tak lepas keluar.. Mcm nak guling2 je atas bunga tu..
    *kira tabung

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik sgt kn tempt ni..sy pon teringin nk g lagi :)

      *kira tabung jgk

      Delete
  7. mcm dutch garden pun ade, cantik! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dutch garden kt mane Syahidah?? cam best je name..kot2 ada rezeki leh pergi jgk :P

      Delete
  8. Cantiknya!!! Lemah longlai tengok bunga2 ni..in love dengan Jepun lah gini..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mari la melancong ke japan..sy pon teringin nk melancong ke london jgk :P

      Delete
  9. cantiknye... x pernah g taman bunga kat malaysia ni hihi

    ReplyDelete
  10. wahhhh seronoknye bykkkkkkkkkkk bungeeeeeeeeeee ! nak honeymoon kat sane lah bile dah kawen nnti ... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput la datang sini ye..hehee :)

      Delete
  11. Cantiknyeee! :D best jee tgk tmpt org ni, teringin jugk nk g sane, hehe. :)

    ReplyDelete
  12. Sukanya bungaa. mmg teringin nk pergi tman bunga tp blum lagi. taman bunga depan rumah ada la. haha.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. taman bunga dpn rumah xdikira la ain ..hahaa :D

      Delete
  13. pehhh..tringin nk jejakkan kaki kt sana...btw nice blog and i'm new blogger..done follow ur blog..hope u will follow my blog back.

    http://izzriidris.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ye sudi singgah sini..nanti sy terjah kembali ye :)

      Delete
  14. hu3 pgalam xde..sbb xpnh lagi pergi taman bunga =) cantik la gmbar kt atas 2..msti pngalaman yang xdpat dilupakn..tp agak mahal juga ye kos nk ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. living kos kat sini memang mahal gile..kalau bro nak tahu lebih lanjut boleh check kt sini ye

      http://biskutcelup.blogspot.jp/2013/08/tips-melancong-ke-jepun.html

      Delete
  15. wow cantiknya..akan pergi ke sana one day.. InsyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  16. wow..indah terpesona dengan kecantikan alam di japan =)

    ReplyDelete
  17. hai jepun, suatu hari nanti saya mahu jumpa awak hihii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dtg nti ajak la sy jd tour guide :P

      Delete
  18. memang cantek...tapi,kalau nak kesane pon nak kene paham tulisan jepon gak kan coz kat sane sighboard sume dalam tulisan jepon kan???kan??

    ReplyDelete
  19. Saya suka bunga, tapi bukan mat bunga ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya juga bukan mat bunga ye..haha :D

      Delete
  20. adoiyai canteknye bunnga2an ittew. rawrrrr ! geramnye tengok tempat tu akmal..

    errr haah la bile baca Yen tu dlm Ringgit Malaysia.. hurmmmm mahalnye rase adehla T_____T

    ReplyDelete
    Replies
    1. kos sini kan 3x ganda malaysia..sabor je la kan ;P

      Delete
  21. pengalam aku kali terakhir ke taman bunga aku kena gigit lebah..sgt2 enak.. =') woahh kelas kau bro...belajar +melancong...superb!

    ReplyDelete
  22. berbelit-belit lidah nak menyebut bahasa Jepun tu . . hehe . . Lawa laa tempat tuu . . Teringin nak pergi tapi tuu laa tunggu dah abis belajar, dah kerja gi laa jalan-jalan . . Banyak jugak duit nak kena menyimpan nak pergi Jepun ni . . Akmal untung laa belajar sana terus boleh melancong :)

    ReplyDelete