Monday, September 23, 2013

Menteri cadang naikkan harga gula

harga gula
Datuk Dr S Subramaniam

SEGAMAT - Kerajaan hari ini disaran mengurangkan subsidi harga gula secara berperingkat sebagai langkah menggalakkan rakyat mengurangkan penggunaan bahan itu dalam makanan dan minuman sekaligus mengurangkan penghidap diabetes.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata: "Setakat ini bilangan penghidap diabetes di negara ini telah meningkat kepada 2.6 juta orang atau 15 peratus daripada jumlah penduduk Malaysia.  

"Ini semua berlaku kerana rakyat kita tidak mengawal penggunaan gula dalam makanan dan minuman," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kempen kesedaran diabetes dan gaya hidup sihat Parlimen Segamat di Dewan Orang Ramai Pekan Buloh Kasap di sini.  

Menurutnya penyakit kencing manis (diabetes) menjadi masalah besar kepada negara kerana mereka yang menghidap penyakit itu akan berisiko mengidap penyakit lain seperti masalah penglihatan dan penyakit buah pinggang.

Setakat ini katanya, dilaporkan terdapat seramai 16,000 orang pesakit buah pinggang dalam senarai menunggu untuk mendapatkan pemindahan organ itu daripada penderma yang purata hanya terdapat seramai 40 hingga 50 orang setahun.

Beliau turut mencadangkan agar pekedai makanan dan minuman tidak mencampurkan gula dalam minuman yang dipesan pelanggan sebaliknya meletakkan gula dalam bekas berasingan supaya pelanggan boleh membuat pilihan sama ada menggunakan gula atau sebaliknya dalam minuman. - Bernama

sumber : sinarharian.com


-----------------------------------------------------------------biskutcelup-----------------------------------------------------------------

kalau harga rokok naik sebab nak kurangkan bilangan perokok tu aku masih sokong..sebab rokok bukan keperluan asas bagi semua orang..tapi gula ni satu keperluan asas kot..

ke nak try ganti gula dengan garam?? 

boleh la try rasa kek masin lepas ni kan =.="

bagi aku untuk atasi masalah diabetes ni bukanlah dengan menaikkan harga gula..sebab gula ni orang bukan diabetes pun masih guna jugak kan??so kerajaan perlu fikir satu langkah yang hanya akan tertumpu kepada golongan sasaran je..

lagipun apabila harga gula naik, harga makanan yang lain pasti akan turut naik..betul tak??

"jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga"

macam-macam la senario zaman sekarang kan..apa pendapat korg pasal isu ni ye??

--CHATBOX--
No comments: