Sunday, October 6, 2013

Blogger vs Google+ (Plus)

tutorial

Assalamualaikum..

Sejak kebelakangan ini aku sering menerima aduan mengenai sistem komen Google+ yang dikatakan agak bermasalah..dan sebagai blogger yang mahukan yang terbaik untuk reader mereka, kita perlulah berusaha untuk menyelesaikan masalah mereka selagi yang termampu kan??

aduan

aduan

seperti yang anda boleh lihat di atas, kebanyakan masalah ni berpunca dari loading time Google+ komen yang dikatakan agak lambat..dan aku memanglah tak kan perasan perkara ni sebab internet kat jepun memang laju macam kilat..

tapi kita tak boleh la nak pentingkan diri sendiri je kan?? so aku cuba untuk mencari jalan penyelesaian kepada masalah ni..

sebenarnya aku sayang sangat nak buang komen Google+ ni sebab banyak sangat kelebihan yang ada seperti yang pernah aku cerita kat SINI..dan kalau aku buang Google+ ni, segala komen reader yang dahulu juga akan turut hilang dibawa angin..

so penyelesaian yang aku dapat ialah aku cuba untuk wujudkan dua platform komen di blog ni..bagi sesiapa yang bermasalah untuk loading Google+ mereka boleh komen di default komen bagi blogspot kan ??

aku harap cara ni dapat membantu mereka yang mengalami masalah ni ye..

sebarang pandangan atau cadangan mengenai perkara ni amatlah dialu-alukan ..jom kongsi kat bawah tau :)







54 comments:

  1. nasib cik nor guna kotak komen yg biasa..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna yang biasa senang takde pening kepala kan :D

      Delete
  2. Replies
    1. senang tak payah nak kena sign in g+ kan :D

      Delete
  3. Mesti takda yang lari bila buat macam ni. Makin bertambah yang boleh komen kat sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap jangan la ada yang lari sebab komen ni kan >.<

      Delete
  4. Ek ehh, mcm mana buat dua platform gini?? Vee dulu pun guna g+ and dpt byk complains gak, so Vee buang dgn hati yg berat :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti saya buat tutorial untuk vee ye :D

      Delete
  5. zaza suka guna komen kotak bloger je.. sng skit.. hihihih ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita senangkan orang baru orang pun senangkan kita kan :P

      Delete
  6. Replies
    1. kalau macam ni senang..mana2 pun boleh kan :D

      Delete
  7. Kotak komen kak Erin tak ada reply.. Macam mana buat yer?? Dah banyak kali view tutorial.. tapi entahlah pening cari HTML nak paste kat mana pun tak tau..Last-last biarkan jelah.. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak erin boleh rujuk link ni ye..saya dulu pun banyak belajar dari sini :)

      http://www.hasrulhassan.com/2013/07/cara-bolehkan-reply-pada-sistem-komen.html

      Delete
  8. akhirnye...bleh jgak nk komen..sbb internet kt cny lambtnye mngalahkan siput.. untunglah kt sane mcm kilat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni boleh la singgah selalu kan..ehee :D

      Delete
  9. hurey!!! akhirnya boleh comment dengan lancar.. ini yang paling best.. insyaAllah tiap entri akan datang berkunjung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih acik bagi cadangan dan kritikan yang membina ye :)

      Delete
  10. mana yang mudah kita dahulukan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bro..mudah kan reader baru mereka rasa suka nak datang kan :)

      Delete
  11. akak setuju sangat akmal.. macam internet akak pun kadang-kadang slow tak dapat komen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai jugak kan rupanya ada masalah ni..nasib baik dah betulkan :D

      Delete
  12. Betul, kadang2 kita tak perasan dan tahu apa penambahbaikkan yg kita buat di blog boleh mendatangkan ketidakselesaan pd pengunjung blog.. google plus kena dikaji balik kot.. kalau internet slow, bukan kotak komen google plus tu je yg lambat keluar, nak ke google plus sendiri pun makan masa nak loading.. sakit jiwa sampai..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..kalau dekat negara maju macam europe maybe google+ dah femes sebab internet mereka pun laju..tapi di negara kita masih belum optimized lagi kot..internet kita pun banyak yang jenis slow kan :)

      Delete
  13. haaa..dah boleh komen :)
    ramai yang pakai box komen jenis cmni..
    tapi hana suka pakai popup . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun pakai popup jugak dulu..hehe :D

      Delete
  14. Ubah blik ke...? Mna2 je lah...jnji mesra pengguna kan...:-)
    Akak rasa senang je nak komen pkai gugel+ tu...sbb dpt notification tau bila akmal reply...yg biasa ni...x kut rasanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak boleh je komen pakai google+ kat sini sebab saya dah sediakan dua2..kan boleh pilih kat atas ni :P

      Delete
  15. salam bro...mcm mne ko buat default komen ni??aq nk try buat jgk..sbb skrg pkai google+....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena edit bahagian dalam html..nanti aku buat tutorial ye..sebab ada beberapa orang lain request jugak ni :)

      Delete
  16. xpernah guna google+ lagi,tapi pernah jga berhasrat nak guna lps bc entri kelebihan google+

    ReplyDelete
    Replies
    1. google+ kalau betul2 kita manfaatkan boleh beri banyak kelebihan kat blog :)

      Delete
  17. aah komen G+ agak lambat nak keluar
    tp mmg bg byk kelebihan jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi ikut keselesaan masing2 lah kan nak guna atau tidak..huhu :)

      Delete
  18. pasang dua2 pn takpe jugak akmal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan kak kathy..letak dua2 baru orang boleh pilih nak komen dekat mana satu kan :)

      Delete
    2. ye...lagi elok 2 2 ada..akak 2 2 pun leh komen..hehehehe.

      Delete
  19. yup tu la.. komen G+ mmg agak lambat la akmal.
    maklumlah kat malaysia ni kan tak xsemua tenet
    berkelajuan mcm bullet train hehe.. tp bile akmal
    dah setting dua2 kira ok la.. so boleh la pilih mana satu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu anamizu..lepas ni boleh pilih ikut kesesuaian masing2 la kan :D

      Delete
  20. Replies
    1. dah lama saya tak dapat reply komen nad..sekarang baru boleh balik :P

      Delete
    2. susah tau nak komen guna google+ hehe loading lambat sangat :p

      Delete
  21. alhamdulillah, bagus akmal, prihatin dengan kebajikan followers. Kebajikan ke? Boleh laa tu kan. At least, macam ni sesiapa pun boleh singgah komen and tak perlu risau loads kotak komen Google+ yang terlalu lama. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Affy..sekarang pilihan ditangan pembaca..boleh pilih ikut kesesuian masing2 kan :P

      Delete
  22. wah..ada kemajuan..ermmm..apa2pun semua pun ada kelebihannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.setiap benda ada kelebihan dan kekurangan masing2 kan :)

      Delete
  23. saya pun baru je alami perkara yg sama. penyelesaian mudah, guna je komen biasa... kalo nak tambah kotak komen g+ pun boleh. rugi juga komen dah melambak, bila guna kotak komen asal, hilang sume... tp utk keselesaan semua, kotak komen asal lebih baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak eita..tapi dalam banyak2 reader ada jugak yang suka guna G+ ni..senang cerita saya letak je dua2 bagi mereka pilih yang mana suka..lagipun sayang komen lama banyak hilang nanti kan :D

      Delete
  24. salam akmal...selamat pagi...
    ish!! best laa kan..line sepantas kilat...hehe

    ReplyDelete
  25. tak kisah pun komen kat mana...tp kalau duduk umah mmg kena hindari Google+ tu..hahaha

    ReplyDelete
  26. Dah lama saya tak ke sini jadi tak dapat kesanlah.

    ReplyDelete
  27. dua+ pun sy selesa nak guna cuma tu la kadang..google komen tu lambat loading huhu

    ReplyDelete