Wednesday, August 14, 2013

4 Musim di Jepun

sakura,luruh,salji,summer,empat musim,bunga
credit to rasdan

empat musim di jepun


Assalamualaikum wbt..entry kali ni aku nak bercerita tentang 春夏秋冬 ( shun-ka-shuu-tou)  yang bermaksud empat musim di jepun iaitu 春(spring), 夏(summer), 秋(fall) dan 冬(winter)

musim-musim ni biasanya dibahagikan 3 bulan bagi setiap musim iaitu march ke mei untuk spring, jun ke august untuk summer, september ke november untuk fall dan baki 3 bulan yang terakhir untuk winter.

briefly kali ni aku akan cerita apa aktiviti yang biasanya orang jepun buat bila musim-musim ni tiba dan jom kita mulakan dengan musim bunga ye..

春(ha-ru) yang bermaksud musim bunga dan ia merupakan antara musim yang paling best bagi aku sebab pada musim ni la sakura akan berkembang dan suhu dalam lingkungan 15℃ setiap masa. so boleh dikatakan korg macam duduk dalam air-cond setiap masa bila musim ni. pada musim ni biasanya event yang paling best tentulah hanami (rujuk sini) dan biasanya musim ni juga korg boleh pergi melihat bunga-bunga yang memang pada musim lain yang tak kan korg jumpa.

sakura,luruh,salji,summer,empat musim,bunga

selapas haru tamat, tibalah  giliran 夏(na-tsu) iaitu musim panas. mungkin bagi korg musim panas di jepun sama je macam panasnya malaysia tapi tu sebenarnya tu satu tanggapan yang salah. memang suhu masa musim panas ni dalam lingkungan 30℃ sama je macam suhu malaysia setiap hari tetapi humidity or kelembapan dalam udara masa musim panas ni amatlah rendah jika dibandingkan dengan malaysia..so musim panas di sini korg akan rasa panas terik ditambah dengan angin yang kering yang akan membuatkan badan korg rasa melekit-lekit je setiap masa.

disebabkan cuaca yang macam ni, biasanya event yang paling orang jepun suka ialah mereka akan pergi ke laut untuk bermandi-manda tapi tu bukanlah main event untuk musim ni..event yang aku rase paling best ialah hanabi (rujuk sini) dan hanabi di jepun memang terlalu superb kalau nak dibandingkan dengan pertunjukan bunga api yang ada di malaysia.

sakura,luruh,salji,summer,empat musim,bunga,bunga api

selepas perginya musim panas, musim luruh ataupun 秋(a-ki) pula menjelma. musim ni suhunya lebih kurang je macam suhu masa musim bunga. antara sebab aku suka musim luruh ialah sebab permandangan sekeliling yang cantik kerana pokok-pokok di sekeliling kita akan bertukar kekuning-kuningan.

so event yang best untuk musim ni ialah 紅葉( ko-you) iaitu korg pergi menikmati keindahan pokok-pokok(rujuk sini) yang dah bertukar warna ni. biasanya koyou selalu dikaitkan dengan もみじ (momiji) iaitu sejenis maple tree yang seriously lawa gile bila bertukar warna.

sakura,luruh,salji,summer,empat musim,bunga,

dan lastly bila musim luruh dah habis meluruhkan daun-daunnya, tibalah giliran musim sejuk iaitu 冬 (fu-yu). maybe korg akan cakap musim sejuk adalah musim yang paling best antara semua musim yang ada, tapi sebenarnya sangat-sangatlah terpesong tanggapan tu.

bagi aku, musim ni sebenarnya musim yang paling tak best sebab suhu sekitar bawah 5℃ dan ni bermakna korg terpaksa pakai pakaian berlapis-lapis untuk kekalkan suhu badan korg. dan pada musim ni jugaklah bil eletrik korg akan meningkat berganda-ganda dari musim yang lain sebab korg terpaksa pasang 暖房( dan-bou) iaitu heater dalam rumah korg setiap masa. 

tetapi even aku cakap musim ni xbest, tapi sebanarnya ada satu aktiviti yang sangat best yang boleh korg buat cuma dalam musim ni sahaja iaitu snowboarding (klik sini) or skiing. skiing aku sendiri xpenah try so takde sangat yang boleh aku cerita tapi snowboarding seriously best.

even suhu sekeliling sangat sejuk tapi bila korg bersnowboarding, korg tak kan rase sejuk langsung pun dan honestly said, pengalaman main snowboard merupakan pengalaman terbaik sepanjang aku hidup kat sini.so kalau korg berkesempatan datang masa musim sejuk ni, aku sangat-sangat recommend supaya korg try sukan ni

sakura,luruh,salji,summer,empat musim,bunga

sebelum aku habiskan entry ni, ni ade lirik satu lagu (dah ditranslate ke bi) yang summarize kan empat musim di jepun..lagu ni agak best so kalau korg ada rasa nk dengar aku ada letak video lagu ni kat bawah sekali kay ^^

春夏秋冬

Two of us together seeking for vivid colored views of the four seasons 
It's going going on
By car, train or plane 
Planing on Sunday over the weekend

Spring for a cherry blossoms-viewing picnic
Cheers under the full of cherry blossoms 
Pink color extend above is Like a Fantasy
Summer for BBQ under the blazing sun
There are fireworks rising up somewhere at night
Fall for eye-catching maple mountains
In Winter those mountains turn white with snow
I want to be with you for all seasons
SpringSummerFallWinter

Where shall we go this spring?
Where shall we go this summer?
I wanna see both spring cherry blossoms and summer sea with you
And wanna be with you
Where shall we go this fall?
Where shall we go this winter?
I wanna see both autumn leaves and winter snow with you
And wanna be with you

Looking out from the window
Suddenly a lot of memories came up in my mind again like undoing strings
Even the number of wounds by fighting is an essential piece of jigsaw puzzle
As time has passed, my feelings getting stronger, "Stay beside me forever"
Now, we two are swearing here
Never forget, and remember again around when cicadas sing

I gave you a lot of trouble and made you cry
I'm sorry
How many days since then?
We were crying till our eyes get swollen at dawn
The church bell will ring as if it's tucking us
The joy we can share together
The grief we can understand each other
We swear by our hearts togther Lets go to find together
The new view only two of us can find
SpringSummerFallWinter

Where shall we go this spring?
Where shall we go this summer?
I wanna see both spring cherry blossoms and summer sea with you
And wanna be with you
Where shall we go this fall?
Where shall we go this winter?
I wanna see both autumn leaves and winter snow with you
And wanna be with you

But sometimes we just relax at home, wrapped by a blanket 
Play around each other till enough
And when start getting bored, we just go look for another destination
So where are we going today? See, the blue sky over behind that hill
The car navigation we bought took us everywhere
We found a lot of places

If one day we had children, let's tell them 
We should tell them about this place at least
The place we vowed and celebrated our love at the end of the summer

Where shall we go this spring?
Where shall we go this summer?
I wanna see both spring cherry blossoms and summer sea with you
And wanna be with you
Where shall we go this fall?
Where shall we go this winter?
I wanna see both autumn leaves and winter snow with you
And wanna be with you

Where shall we go this spring?
Where shall we go this summer?
I wanna see both spring cherry blossoms and summer sea with you
And wanna be with you
Where shall we go this fall?
Where shall we go this winter?
I wanna see both autumn leaves and winter snow with you
And wanna be with you


 






  

27 comments:

  1. wahhh ... moshi2 ..
    eva mmg hrap sgt dpt stdy bhs jepun ...
    coz majoriti big boss eva ... sume japanese .... huhu...
    leyh la share2 .. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti2 sy try buat entry pasal bahasa jepun ye..hope dpt membantu =)

      Delete
  2. indahnya dilihat, kita jeles..hehe

    ReplyDelete
  3. bestnye...
    Nak merase jg musim salji,walaupun membazir elektrik..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius bnyk duit habis nti musim salji >,<

      Delete
  4. subhanallah, cantiknya. sekarang ni musim apa? memang tinggal kat Jepun ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg musim panas lagi..dan aah skrg still belajar kat sini lagi ^^

      Delete
  5. wah bestnya nak pergi jepun lah suka sangat dengan musim bunga tuh :)

    stay di jepun ke ?

    dah follow sini

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. ada rezeki nanti dtg la..bnyk pengalamn menarik boleh dpt tau :)

      Delete
  7. Cantiknya gambar tu =) Teringinnya nak pergi Jepun! Wuwuuu~ AkmaL thank you, masukkan blog saya dalam blog list :D (y)

    ReplyDelete
  8. saya suka lagu ribaibaru darimayumi itsuwa sebab saya selalu dgr kat radio sinar fm.hahahahahah.walaupon tak faham...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon baru dengar..memang klasik :D

      Delete
  9. kirei ~~ kirei ~~ \(^▽^*)/ __ \(*^▽^)/

    ReplyDelete
  10. Salam..saya silent reader..nak tanya macamana nak tau bila sakura berkembang?sebab dengar cerita sakura berkembang seminggu macam tu je..saya cadang nak tengok sakura berkembang tahun 2014...tapi cadang nak pegi seminggu je..rugi ya kalau masa pegi belum berrkembang atau dah terlepas....terima kasih.....

    ReplyDelete
  11. tetibe rindu kat jepun...padahal tak pernaj jejak kat situ lagi ...
    cari page jepun terus jumpa page ni...
    Thanks for sharing....^__^

    ReplyDelete
  12. Salam,saya akan keOsaka akhir April 2014,sempat tak tengok sakura berkembang?

    ReplyDelete
  13. Salam,saya akan keOsaka akhir April 2014,sempat tak tengok sakura berkembang?

    ReplyDelete
  14. thankss~ sbb da bagi idea untuk settlekan karangan bout 4season nih.. :) arigato ... :)

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Salam dalam bln 12 nnti apa ja aktiviti yg boleh buat disana slain snowboarding...klu ada tips2 n info utk kwsn trikan plcngan yg mnarik n ssuai utk dikunjungi pda blan 12....insyaAllah akan kesana hujung tahun nih

    ReplyDelete
  17. Saya baru lepas daki gunung fuji.. Sunrise view kt sne mmg superb.. SubhanAllah..

    ReplyDelete