Thursday, August 29, 2013

rumah hantu terseram di dunia

http://2.bp.blogspot.com/-S28eFO4bnQk/Uh63oHcgRdI/AAAAAAAAAyo/m5IrQUkIowo/s1600/rumah+hantu+2.jpg

fuji-Q



Assalamualaikum..cerita 旅行(ryokou) kali ni aku nak bawak korg ke salah satu taman tema terbaik yang ada di jepun.

taman tema ni dinamakan "Fuji-Q Highland" yang terletak di yamanashi prefecture. untuk masuk ke dalam tempat ni, korg boleh pilih sama ada untuk beli 1-day pass yang berharga 5000yen atau admission pass yang berharga 1300yen. ( 100 yen = RM3.50 )

kalau korg beli admission pass je, nanti setiap kali korg nak naik ride korg kena bayar lagi bayaran untuk ride tau. tapi kalau beli 1-day pass korg boleh naik sepuas hati untuk satu hari segala jenis ride yang ada.

sebenarnya aku sendiri pun tak tahu yang mana lebih untung..sebab setiap ride memerlukan average 2 ke 3 jam waiting time untuk korg naik..so memang konfem korg tak kan dapat habiskan semua ride la dalam sehari walaupun korg datang dari awal pagi .

so tutup dulu kisah duit ni..kat sini ada baaaaanyak sangat tarikan yang sangat3x best..dan aku sendiri pun masih tak sempat nak try semua even aku datang dari mula tempat ni dibuka sampailah ia ditutup =.="

so jom aku perkenalkan kat korg antara benda best yang sempat aku try masa aku datang sini dulu ye.

roller coaster 4 dimensirekod terbaik 4 dimensi
ride ni dinamakan ええじゃないか( eejanaika) yang masih memegang rekod ride yang mempunyai bilangan pusingan terbanyak di dunia..ride ni merupakan ride 4 dimensi yang kedua di dunia dan kalau korg tengok kerusi ride tu betul-betul, korg boleh nampak yang kerusi tu sendiri pun boleh berpusing 360° ..so bayangkan la betapa pening kepala otak korg nanti lepas naik benda nih kan.

roller coaster terpanjang

ride kedua yang menarik ialah Fujiyama yang diberi gelaran "King of Coasters"..ride ni pernah menjadi ride tertinggi di dunia dengan ketinggian sepanjang 79m..dan korg boleh tengok betapa tingginya benda ni dalam gambar kat atas..lane yang bewarna warni tu track untuk fujiyama tu tau..

fuji Q

benda paling best tapi aku tak sempat pergi ialah rumah hantu ni yang dinamakan " Super Scary Labyrinth of Fear"..rumah hantu ni pernah diiktiraf sebagai rumah hantu paling seram di dunia..pernah ada cerita yang cakap rumah hantu ni dibina dari tinggalan hospital lama tapi tu sebenarnya auta je bukan fakta..

ape yang membuatkan rumah hantu ni seram??

untuk pengetahuan korg, route yang perlu korg lalui ialah sepanjang 900m..ye 900m kot!! dan average masa yang diambil untuk korg habiskan rumah hantu ni ialah selama 50 minit..so korg bayangkan la 50 minit korg berjalan dalam ketakutan..dah la jepun kalau buat apa-apa mesti yang terbaik..so hantu-hantu dorg pun konfem memang dah mekap sehabis ngeri dan seram untuk takutkan korg..

tp aku tak sempat nak masuk sebab even pukul 3 petang dorg dah tak bagi orang baru untuk beratur..sebab waiting time untuk benda nih 3 jam masa aku datang dulu dan pukul 7 rumah hantu ni dah ditutup..melepas aku di situ..pfftt 

sebelum tirai entry ditutup, korg pernah tak try mana-mana rumah hantu yang best?kalau ada boleh la korg share ye kat bawah ni :)

btw untuk maklumat lanjut korg boleh rujuk link ni ye :










60 comments:

  1. kalau masuk rumah hantu tu, sy boleh mati.. rumah hantu yg biasa2 pon tak berani nak masuk. -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau rumah hantu biasa2 pon dah takot gile..kalau masuk yg ni komfem pengsan kan :P

      Delete
  2. Replies
    1. standard yg 10 minit pun dah xsabar nak keluar..haha :P

      Delete
  3. knapa tak ltak gambar hantu tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab dalam tempat tu dy tak bagi ambik gambar >.<

      Delete
  4. waahh mcm best je..klau nk pegi kne pegi dgn laki sorg nih..klau dgn pompuan knfem sume lari lintang pukang..hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah2x laki tu pun lari sama..hahaa :D

      Delete
  5. Rumah hantu yang dicipta di taman tema tak takut pun.. Yang takutnya bila rumah itu betul-betul berhantu.. Tu lagi ngeri.. kak Erin pernah try lah nak masuk tempat macam tu.. sebelum sampai ke destinasi.. Memang dah seram habis dah..Bila sampai.. walaupun tak nampak hantu tu,.. tapi seram suasana tu tetap ada.. Tambah-tambah di waktu senjakala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebat kak erin nak try..kalau sy konfem tros give up je..haha :P

      Delete
  6. haha seriuss ! jepun dah la tempat dia banyak hantu ., diorang kan kalau buat sesuatu benda suma nak buat gila gila . perghhh !~ ley tkencing kot kalau 50 minit sepanjang route tu . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangankan 50 minit..5 minit pon dah xtahan kan..hee :D

      Delete
  7. aku masuk rumah hantu di sunway lagoon pun dah menjerit, ni kalau kat jepun boleh pengsan. haha

    ReplyDelete
  8. Boleh mintak uncle seekers datang melawat ni.lhaha

    ReplyDelete
  9. confirm nad xmasuk hehe tapi menarik la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan..nyesal sy xsempat masuk dlu >.<

      Delete
  10. bestnyee masuk rumah hantu! pengalaman masuk rumah hantu waktu sek dulu. masuk sekejap sangat & raseny tak sampai 5 minit sebab berlari dalam tu. Berlari sebab bukan takut hantu tapi takut budak lelaki miang yg kejar dalam tu. HAHA. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. adess..tu dah dikira kes lain ni ida..hahaha :P

      Delete
  11. uish.. panjangnye.. kalau masuk ntah dapat tidur malam ke tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tidur sambil buka lampu la jawabnya kan :P

      Delete
  12. tgk dari luar je dah boleh nampak betapa dahsyatnye rumah tu. err... -____-

    ReplyDelete
    Replies
    1. design bangunan je pon dah seram gile kan >.<

      Delete
  13. ayu lum pernah masuk rumah hantu kat mana-mana.. hihi
    mungkin kalau 1 day ayu nak g jepun, blog akmal bole jd rujukan..

    ReplyDelete
  14. alamak.. besarnya.. ngeri la nak masuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk dari luar je pun dh takut nak masuk kan >.<

      Delete
  15. One day..i will fly to Japan..just wait & see.. >_<

    ReplyDelete
  16. sakit jantung aku masuk umah hantu neh wei!!!!!x suke...ngeri...hakhakhak!!!!

    ReplyDelete
  17. ok 50 minit kot... -_- , 5 minit pun ceq tak sanggup kot masuk qumah hantu lagu tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 50 minit konfem keluar nanti muka pucat habis kan..hehee :P

      Delete
  18. tak pernah masuk mana2 rumah hantu lagi setakat ni.. hagaknya ada tak hantu yg kena terajang dengan manusia yg terlampau takut dalam rumah hantu tu yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada la kot kan suria..tengah2 takut tu otak dah xleh pikir waras dah..haha :P

      Delete
  19. huu tgk ju onn pn da xtdo mlm, kalo masuk rmh hntu ni xtau la cane, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau masuk mau tak dapat tdo malam la jadinya kan :P

      Delete
  20. akak tak pernah lagi masuk rumah hantu.. sebab akak ni penakut.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pnh masuk beberapa kali je..tp takut gak sebenarnye >.<

      Delete
  21. menarik ! tapi aku masuk rumah hantu sekali je kat genting. dan rasanya itu kali terakhir. HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pnh masuk gak yg kat genting..tp konfem yg ni lagi seram :P

      Delete
  22. aiyoo seram kalo naik eejanaika tu. huhu. super scary tu 50minutes 900m? wooooo.. sumpah cx takkan masok! hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita yg dengar je pun dah xbrani masuk kan..cmne la ada jgk org yang brani msk tempt cmni..haha :D

      Delete
  23. sangat2 la menarik =) rasany kt Malaysia xde lg mcm 2..sume mainan kt situ ngeri..kalau ada pnyakit jntung @ lelah..dh lama mnggal kot hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..kadang2 sampai ada ride yang mmg tulis org yang ada sakit jantung xboleh naik >.<

      Delete
  24. Wah!
    900m! 5o min.
    Memang sampai hujung tu I dah terkencing habis.
    Thanks for the info.
    Singgah entry saya gak ye. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan..konfem lari g tandas lepas keluar tu :P

      Delete
  25. betul betul berhantu ke ruma tu Mal ? tak sanggup la nak masuk kalau sy...seram kot..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hantu rekaan manusia je itah..tp seram la jugak >.<

      Delete
  26. rumah hantu? -..- tak akan sesekali beta memasukinya...tak akan... T_T..tahniah atas keberaniannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamba pon tak masuk jugak dulu..cuma ambik gmba dari luar je..ahaha :P

      Delete
  27. ahhaha! bila baca ttg eejanaika.. boleh terasa bygkan mcm mana agaknya keadaan org y akn turun dari benda alah tu..kekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. konfem kepala pening smpai nak jalan lurus pun susah :P

      Delete
  28. Nampaknya memang banyak tempat menarik di Jepun ni.

    ReplyDelete
  29. Replies
    1. tu la..risau jugak sebenarnya nak naik mula2 tu >.<

      Delete