Wednesday, September 11, 2013

Bullet train di kedai sushi

kaiou sushi


Assalamualaikum wbt..baru-baru ini ada kedai sushi baru yang dibuka berdekatan dengan tempat tinggal aku. so entry kali ni aku nak bercerita pasal pengalaman aku menjamu selera kat kedai sushi ni ye ^_^

bagi korg yang masih tak familiar dengan cerita sushi di jepun, aku amat sarankan korg supaya membaca entry Jepun dan Sushi terlebih dahulu sebelum korg baca entry kali ni dengan lebih lanjut..baru korg tak tertanya-tanya pasal halal semua tu nanti kan..

kedai sushi kali ini dinamakan かいおう(kai-ou)sushi yang bermaksud raja laut dari pemerhatian aku la..dan kalau korg tengok kat gambar di atas ada tertulis 回転寿司(kaiten-sushi)..

"ape benda tu kaiten sushi tu?"

ha!!nampak sangat korg tak baca lagi entry Jepun dan Sushi tu..so apa tunggu lagi? rajin-rajinkan diri untuk menambah ilmu pengetahuan korg tu ye :)

berbalik kepada cerita kedai ni, harga sushi kat kedai ni tidaklah semurah sushiro yang pernah aku perkenalkan dahulu.sushi kat kedai ni terbahagi kepada 2 harga iaitu 100yen dan 150 yen (tak termasuk 5% gov tax)..

**buat peringatan korg 100yen bersamaan RM3.50

apa yang menarik di kedai ni ialah bahan-bahan sushi yang dijual dipotong sendiri oleh chef yang ada dan korg sendiri boleh tengok chef tersebut memotong ikan dan sebagainya sambil korg menjamu selera..so memang konfem la rasa sushi kat sini memang fresh dari ladang(?) kan??heee

kaiou sushi
*sumber google

tu baru kejutan pertama, lepas kitorg duduk je kitorg sekali lagi terpegun melihat cara nak order sushi pun agak menarik..dah tak main dah panggil waiter ataupun tekan-tekan screen antik ni, kat sini semua order pakai tab je..korg slide je apa korang rasa best dan terus boleh order ke meja korg..

order menu

tak cukup dengan tab tu, bila makanan yang korg order tu sampai pun korg akan terpegun sekali lagi..sebab apa? biasanya sushi yang korg order akan dihantar melalui laluan macam kat bawah ni..

menu

tapi bagi kedai ni, ada sedikit kejutan dengan cara penghantaran menu yang korg order..nak tahu bagaimana? rajinkan diri klik video dibawah..aku pasti korg tak kan menyesal :)

video

seperti yang dijangkan, menu-menu di sini memang terbaik + fresh dan harganya sangat murah jika dibandingkan dengan kualiti sushi yang dihidangkan..sedar tak sedar banyak sushi yang aku terlahap kat situ =.="

menu kaiou sushi

dan hasil dari 4 orang makan kami berjaya mengumpul pinggan seperti di bawah..

kaiou sushi

ni kira sedikit je sebenarnya..ada kawan aku yang boleh melahap 20 pinggan untuk dia sorg je..tapi bagi aku 10 pinggan pun dah cukup dah..nanti kalau melahap banyak-banyak dompet aku pulak yang kebulur nanti kan..huhu

so apa pendapat korg tentang kedai ni? kalau ada kat Malaysia korg nak pergi nak? ke korg still prefer kedai macam sushi king je ? jom kita bincangkan di ruangan komen ye.

p/s: kalau korg tak tengok video tu memang korg tak faham la kaitan tajuk dan artikel ni =P



POLL TERBARU DAH SIAP ^_^





31 comments:

  1. wah!! meng fav seisi keluarga ni..suka sgt5..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita..sushi ni memang feveret sy jgk :P

      Delete
  2. jepun, korea...apalagi? diaorang mmg canggih gila...mmg tak menyesal aku tgok video tadi...first aku tgok mcm biasa ja...sekali perasan nampak cara penghantaran makanan tu berbeza dari yg selalu ada dkt mana2 kedai sushi, biasa yg main pusing2 tu enn...ini mcm kereta api...heee =3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kereta api hantar sushi tuuu..sy tgk mula2 pun terpegun skjp..haha :P

      Delete
  3. emmmm sedap nyer. akak suka gak makan sushi nii.. ^_^ selalu makan yang ada ebiko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ada ebiko pun sedap jgk..tp sy lebih suke yg raw..hee :D

      Delete
  4. ayu makan 3-4 kali je kat sushi king. tu pun sbb bos opis masa ayu keje bank yg belanja.hehe.. kalau sendiri kuar wang..adoi.mcm mahal je.hehehe

    bullet train china je ayu pernah naik..hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..sy kalau kat malaysia nak pilih sushi pun kene pikir 10x berbaloi ke tak dengan harga >.<

      Delete
  5. mun pernah makan sekali je sushi sebenarnye..itupun sesuap..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuap je??lepas ni boleh try 2 suap pulak..hee :D

      Delete
  6. huaaaa sedapnya .. teringin na makan tapi alergi .. kalau ada dekat malaysia ni dah lama kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. alergi ke??sayangnya..takpe2..nanti sy perkenalkan makanan yang lain pulak ye :P

      Delete
  7. dulu teringin nak makan sushi gara2 tgk kt tv dulu.. sampai skg xpernah lagi mencari..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaza cari la..dekat jusco pun ada bnyak je..hee :P

      Delete
  8. hu3..menarik =) moden btol kedai 2..ambe xpnh lg mkan rsanya..xpnh dtg minat nk mkan sushi ni..tp tgok mcm sdap smpai berpggan2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap bro..try sekali pasti terangkat..haha :)

      Delete
  9. wuuu...bole tahan akmal and the geng ni..kuat makan.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alang2 dah dtg kena makan la puas2 kan..heheee :D

      Delete
  10. perghhh,canggih!! sedapnya sushi,tapi,x suka sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe2..nanti sy tunjuk makanan jenis lain pulak ye :P

      Delete
  11. depa basu tgn x ???
    selalu mkn sushi mesti pk depa basuh tgn tak? tp telan jugaklah sbb dh minat hee
    tade kulia ke bro? ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini org xpakai tangan xila..org guna chopstick je..hee

      btw skrg tgh summer break sampai hjung bln 9 :P

      Delete
  12. sedapnya sushi tuuu.. dah lama x mkn.. sana status halal camne lak yea/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ce try bace entry yang saya syorkan di atas..rasanya dah terang dalam entry tu :)

      kalau masih musykil boleh cari entry pasal makanan halal dalam ruangan tips dan panduan di sebelah kanan ni :)

      Delete
  13. Sedapnya sushi.. Tapi kalau makan skit.., tak kenyang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak erin..kalau sikit memang xrasa ape2..so kena melahap banyak2 la kan..hee :P

      Delete
  14. canggih bebenor nyer. terkejut tgk tahap melahap korang. hahhaa. sushi king kat Swak pon xpenah masuk sbb luar pintu ada gamba katak.hahahah. buang camtu je kupon free ari tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa..haha..kalau rasa tak yakin boleh je tanye tuan kedai..iA dia xmarah..kalau marah kita lari la..hahaha :P

      Delete
  15. alamak cerita tentang sushi , acik mmg tak makan dan tak pernah .. nie jadi nak cuba nie

    ReplyDelete
  16. Salam,...boleh tak nak tau location resturant ni...TQ..

    ReplyDelete