Monday, September 2, 2013

minyak RON95, Diesel naik 20 sen

ron 95, diesel,20sen

Assalamualaikum wbt..

malam ni ramai kecoh-kecoh pasal harga minyak naik 20sen..even aku yang kat negara orang pun terasa bahang kenaikan harga minyak ni..memang la korg nampak benda ni takde effect kat aku pun, tapi still effect family aku kat malaysia tu haa =.="

buat pengetahuan korg yang tak tahu lagi, minyak RON95 dan diesel akan dinaikkan 20 sen berkuatkuasa 12 tgh malam ini (3 sept)
  • RON95 : RM2.10 seliter
  • diesel : RM2.00 seliter
so konfem harga barang-barang keperluan lain pun akan melonjak naik sekali lepas ni..tapi aku sendiri sebagai anak kepada peniaga..korg tak boleh nak salahkan penjual atas kenaikan harga barang..sebab penjual pun dapat barang mentah dari pemborong..kalau harga barang tak dinaikkan macam mana nak dapat untung??

takde untung nak bagi family makan apa??makan megi je ke hari-hari??

this is the hard truth guys :(

"terima kasih" la kepada mereka yang terlibat naikkan harga minyak ni..dan "terima kasih" kepada mereka yang bijak mengundi "mereka" dulu..pfftt

sory entry ni agak sentap sikit..aku just kesian terpikir camna la nasib family dan kawan-kawan aku kat malaysia tu..sedangkan aku kat sini boleh tengok je :(

nak tahu lebih lanjut klik sini

40 comments:

  1. kini timeline penuh pasal harga minyak naik.. >__<"

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku yg xterlibat ni pon sakit hati tgk isu ni >.<

      Delete
  2. betul tu bro..kalau dah harga minyak naik..confirm harga barangan keperluan harian akan naik jugak..so..tak boleh nak salahkan perniaga kalau harga barang naik..sebab..harga minyak memainkan peranan penting kepada harga barang di pasaran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akhirnya ada jugak org yang faham :)

      Delete
  3. tambah lagi..RM makin drop..lagi la terasa barang semua mahal *sigh*

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..lagi-lagi barang yg diimport dari oversea kn >.<

      Delete
  4. Kawan-kawan...
    kan dah macam2 kerajaan bg..
    ini peralihan ekonomi...

    hukhukhuk !!

    Terima kasih pmmmmm !

    >_< geram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi tak pasti peralihan ke arah yang mana >.<

      Delete
  5. harga minyak naik, harga barang pun nantikan kenaikannya..

    ReplyDelete
  6. he3..bnda ni dah agak da pn =) biasa la 2..ramai yg cerdik msa memilih..pndai pula dia main2 dgn br1m td..mnyak naik..br1m pn naik sama..br1m 2 boleh tmpung ke kenaikn myak?? dah la myak ni hr2 guna..ntah la Malaysia ni..kita kn negara pengeluar mnyak juga..hairan2..dah mnyak naik, confrim semua naik =) terima kasih PM...

    ReplyDelete
  7. haha...mmg mnjadi kbiasaan klau minyak naik, brg lain pon akan naik... btw jom singgah this blog...

    http://izzriidris.blogspot.com/2013/09/kisah-minyak-ron95-naik-20sen.html

    ReplyDelete
  8. Syukurlah malaysia masih aman...ayat klise..nyampah..!!!

    ReplyDelete
  9. terima kasih UMNO/BN...bro, aku hairan lah..harga barang asik naik ja...bila pulak tahap kecerdikan dia orang (UMNGOK/B-END) nak naik? tau naikkan harga barang ja...tahniah lah pada mereka yg mengundi kumpulan perompak2 negara...selamat menyaksikan najib & rosmah merompak negara ya... kesian dekat rakyat yg berpendapatan kecil..nelayan, peniaga & etc...apalah nasib kita ni... #Reformasi! (ehek terlebih semangat lak...=.=/=3)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboihhh..semangat =) senyum, xboleh nak kata apa2..ha3

      Delete
    2. amboi..bersemangat nampak..hee :P

      Delete
  10. minyak naik, harga brg lain pun mesti naik... taraf hidup makin tinggi tp gaji xtinggi pun... ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gaji naik sekali dengan harga minyak takpela jugak kan :(

      Delete
  11. memang isu hangat kat fb skrg ni. hhuhu

    ReplyDelete
  12. Kak Erin dapat lihat sendiri fenomena macam pesta diorang dok beratur (dengan kereta) untuk isi minyak petrol dan diesel semalam..Sedih jugak ni, minyak naik.. semuanya naik..yang ni kak Erin belajar pasal ekonomi masa kat U dulu.. Kesan dari kenaikan harga..Deflasi, inflasi.. Pengangguran..Tapi bab pengangguran ni masih tak selesai.. Tengoklah kami yang ada degree ni pun just kerja kerani saja..Huhuhu.. sedih, ngaji tinggi tapi setaraf dengan golongan yang ada sijil sahaja..Orang yang ada sijil plak, tak da kerja..kecian..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak..dah la kebanyakan orang terpaksa pinjam ptptn untuk dapatkan degree..tapi lepas kerja gaji sama je dengan orang ada sijil..hutang pun kena bayar lagi..sedih rasa :(

      Delete
  13. memang isu ini sedang di perbualkan ,, tapi peniaga tak boleh di salahkan sebab mereka memang dapat dari pemborong,, pomborang pula dapat dapat dari pengeluar,... jadi semua pihak harus berkerja sama menangi masalah ini... bukan tuding menuding

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada satu pihak naikkan harge..konfem seluruh rangkaian naik harga jugak nanti >.<

      Delete
  14. Terima kasih kpd PM dan terima kasih kepada pengundi yg telah memilih UMNO/BN...huhu...Kita tunggu dan lihat apa lagi yg akan dinaikkan....

    ReplyDelete
  15. errhh..nak komen apa ek? dari entry sampailah ke komen+ dia...mcm politik je huhuu.. apapun sy suka komen Aku Penghibur..hihi ^^

    ReplyDelete
  16. tak tau laa nak cakap macam mana . . kena jadi macam cina . . Dia orang bijak sangat time pilihan raya . . sesetengah org melayu pulak mudah tertipu . . hehee . . bila minyak naik harga barang naik harap-harap gaji pun naik . . ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi gula2 sikit mudah je orang termakan :P

      Delete
  17. minyak naik harga.
    pembekal naikkan harga sebab nak gi kemana-mana anta amik barang pakai transport guna minyak. pastu.. penjual pun terpaksa juga naikkan harga sebab pembekal dah naikkan harga. lepas tu siapa yang kna? kita kita lah. uhuhu.. sadis..

    p/s : gula gula yang manis. boleh kena diabetiss. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni la senario sebenar zaman sekarang..sedih je rasa :(

      Delete
  18. Bilalah nak turun 25 sen pulak ....

    ReplyDelete
  19. Kalau mereka yang bergaji besar sudah tentu tidak memberikan kesan. Tapi, bagaimana dengan yang hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang ni kan.

    ReplyDelete