Thursday, September 5, 2013

universal studios japan

 USJ

Assalamualaikum wbt..entri ryokou pada kali ni aku nak bawak korg jalan-jalan di salah satu tempat yang memang popular di jepun iaitu universal studios japan.

bagi yang tak tahu lagi apa itu ryokou, jangan segan-segan untuk terjah entri lama aku berkaitan dengan pelancongan :)

sebelum tu, bagi mengelakkan spekulasi yang kurang enak ke atas aku, sebenarnya aku tak keluar dan tak kenal pun awek-awek jepun kat atas tu..cuma kebetulan masa nak ambik gambar dorg pun tengah melepak situ jugak je

so jom kita mulakan entry ryoko kita ye.

universal studios japan ni ataupun lebih dikenali sebagai USJ ni terletak di universal city dan jarak perjalanan dari osaka stesen lebih kurang dalam 20 minit dengan menaiki tren..

untuk masuk ke tempat ni, korg perlu membayar tiket masuk sebanyak 6600yen bagi harga dewasa[1]..tiket ni 1-day pass so korg boleh la main segala jenis attraction yang ada dalam tempat ni sampailah tempat ia ditutup.

dan bagi korg yang berduit lebih, aku cadangkan korg beli ekspress pass[2] untuk membolehkan korg memotong barisan ketika nak naik ride nanti..sebab seriusly masa korg dalam ni memang banyak habis untuk beratur je sebenarnya.

ekspress pass ni ada banyak jenis dan mengikut bilangan tarikan yang boleh korg skip barisan..sebagai contoh, untuk ekspress pass yang valid untuk 7 jenis tarikan berharga 4900 yen dan ekspress pass yang valid untuk 4 jenis tarikan berharga 3200yen sahaja.

untuk mengingatkan korg, 100yen bersamaan dengan RM3.50 tau :)

aku sendiri pun cuma sempat untuk naik sebanyak 3 tarikan je sebenarnya..sebab masa beratur sangat-sangat la lama..bayangkan untuk naik satu tarikan yang hanya selama 5 minit je korang perlu beratur selama 2 jam..sakit kaki weiii..dan nampak sangat aku takde duit nak beli tiket ekspress tu..hahaha

space fantasy

back to the future

spiderman

ni dia 3 tarikan yang sempat aku terjah dan seriusly aku langsung tak rasa menyesal beratur lama-lama..sebab memang kualiti persembahan setiap tarikan ni memang membuatkan rasa penat beratur tu hilang sekelip mata je..

sejujurnya aku tak rasa rugi pun walaupun hanya dapat try sikit je tarikan yang ada..sebab aku rasa tarikan sebenar USJ ni bukanlah pada ride yang ada, tetapi lebih kepada binaan bangunan-bangunan di sini yang membuatkan korg rasa korg berada di luar negara (Europe).

so memang penuh la kamera aku snap gambar setiap bangunan kat sini dan aku letak sikit gambar-gambar tu kat bawah ye.

usj

usj

usj

usj

bagi sesiapa yang pernah pergi USS (universal studios singapore), aku rasa USS sama je kot dengan USJ ni..cuma bezanya USJ penuh orang jepun dan USS penuh orang singapore..hahaha

sebelum entry ditutup, ada tak sesiapa pernah pergi tempat macam ni dekat malaysia? alah yang macam dekat bukit tinggi tu..kalau ada jom share nak??

sharing is caring..hee :)













66 comments:

  1. Bestnya.. Kak Erin USS pun tak masuk lagi.. huhuhu.. Mahai lol...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada rezeki nti dapat la tu pergi kan kak :)

      Delete
  2. wah..terbaik..seronok kalau dapat pegi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..seronok kan kalau dapat pengalaman baru :)

      Delete
  3. mak aii 2 jam beratur . .
    mau tercabut skru kaki . . miahaha
    kalau pompuan yang pakai high heel macam mana laa ley bertahan . .
    Tak pernah pernah pun pergi USS :(
    urm . . Akmal kalau letak gambar large dan banyak sikit boleh ? hee
    sorry bg cdgn je tauu . . sbb tak puas laa tengok gmbr sikit je . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. asal-asal nak letak gambar banyak2..tapi risau nanti masa loading jadi lama pulak..sorry ye ain..hehe :P

      Delete
  4. nampak menarik tempat ni...kalau la kat Malaysia pun ada tempat serupa macam ni..

    ReplyDelete
  5. dan jugak kat jepun sejuk sikit dan kat singapore kena berpanas. hehe

    USS pun tak smpai lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..tapi aku pergi sekarang ni masa musim panas..so same je panas USS dengan USJ..wahaha :P

      Delete
  6. dah xtau nak komen apa.. gahaha ~ ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. g la USS fizi..bnyk benda best woo :P

      Delete
  7. cantik la bangunan kat situ... suatu masa mesti dapat jejak... xkira nak jugak pergi.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy doakan hasrat zaza tercapai ye suatu hari nanti..aminn :)

      Delete
  8. bestnya dapat jalan-jalan.. akak pernah pergi yang dekat bukit tinggi masa belajar dulu (tahun 2007 kot)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukit tinggi tu pun serius dah best dah..rasa macam kat oversea je kan :)

      Delete
  9. oh...beta tak pernah pergi lagi...sobs2...kerajaan beta jatuh miskin sekarang ni...sobs2...eh taklah..beta sibuk jumpa ketua2 menteri... *cover line* btw...sgt2 seronok walaupun cuma tgok gambar T..T...haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. CJM naikkan la harga minyak bagi kerajaan tu kaya balik..hehehe :P

      Delete
    2. eiii beta bukan pemimpin yg kejam...beta takkan naikkan...kasihan rakyat beta...tsk3... -..-'

      Delete
  10. sangat best ^^ bila la nad boleh pergi hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy doakan nad dpt pergi suatu hari nanti ye :)

      Delete
  11. Replies
    1. ada rezeki nanti dpt la pergi salah satu kan :)

      Delete
  12. Bestnyeeeee! Qeela USS pon blom de rezeki lg. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dpt g USS pun jdla..same je rasenye..hee :P

      Delete
  13. Dah pernah pergi USS. Memang best giler. Tunggu nak pergi USJ pulak. Inshaa Allah :D Tapi Malaysia pun ada. Cuma dia lain sikit. Banyak Lego.Sebab tu dipanggil Legoland. Haaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai ckp legoland menarik jugak..leh pergi nanti bila balik malaysia :P

      Delete
  14. USS sebelah jb je. ayu masuk singapore g uma macik je. xpernah singgah USS sbb sggh USS kena guna duit. ^_^

    oo.. jepun tu bukan awek akmal ek. cepat je dia buat statement kat atas tu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodek la makcik ayu suh blanje g USS..ehehe:P

      Delete
  15. seronok gila kot ... nak pi lah nnti .. hihi bajet ada duit ... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kita menabung..duit sy pun dah kembali kering nih..huhu >.<

      Delete
  16. usj kat malaysia penah pegi lah...hakhakhak!!!!mesti best kan??tapi...apekah??kene beratur?huh....letih satu ari beratur jer lah...huhuhuh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..kalau kayo dah lame beli tiket yg boleh potong barisan tu..wakaka :P

      Delete
  17. Urmm..teringin jugak nak pergi Unversal Studio Singapore..tapi, selalu masa tidak mengizinkan..padahal..tempat belajar bukan jauh pun dengan singapore...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe bro..cuti sem nanti try la g..best dapat pengalaman baru :)

      Delete
  18. dah lama tak komen dekat sini --" busy busyy ..
    USS dekat jee dengan umah kalau taknak pakai passport kita naik boat hahaha XD gerek kan ? kalau kena tangkap pepandai lah hidup ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kene tangkap lompat la dalam laut..hehee :P

      Delete
  19. kat malaysia pon xpernah pergi kat luar pon tak pernah pergi tempat mcm ni. tapi insyaAllah akan pergi gak nnti.. waa best la stdy kat jepun yerr.. ^_^

    ReplyDelete
  20. nampak sedap je mate memandang kt situ..cantik2 bangunan..

    ReplyDelete
  21. Sy tak pernah pergi tempat macam ni.
    Tak sangka kat Jepun pun ada tempat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon mula2 xsangka jugak smpai dah tgk dgn mata sendiri :P

      Delete
  22. wah..untung la.ntah bila la nk sampai sna..malaysia ni pn x habis lg round

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada rezeki nanti smpai la tu kan..aminn :)

      Delete
  23. wah bestnya. kalau ada duit nanti nak pergilah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy doakan AZ dpt datang sini ye nanti ..hehe

      Delete
  24. hahahaa. ayat tak leh blah: mengelakkan spesikulasi yang kurang enak. btw, untunglaa dapat meluaskan pemandangan saya di Jepun. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahaha..kena la buat statement awal2..nanti orang ckp bukan2 lak..hee :D

      Delete
  25. wah..seronoknye..bukit tinggi pon mun xpernah sampai lagi padahal dekat je ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti sy buat entry pasal bukit tinggi pulak ye..hee

      Delete
  26. Bukit Tinggi tu kecik je kawasannya Akmal....bolehlah utk posing konon berada di oversea hehe
    Hehe nk ngurat sekalilah tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dah lepas dah zaman mengurat2 ni..haha :P

      Delete
  27. tolonglah berenti ckp pasal jepun..T_T dah jatuh hati sgt2 da ni..cantek gler bgnn2 tu..bila laa bleh pegi nii T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. mari kita menabung..duit sy pun dah habis ni..haha :P

      Delete
  28. syok ni =) teringin juga nk pergi, tp yg uss jelh..xmmpu nk pergi jauh2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. USS pun dah ok dah bro..sama je lebih kurang..hehe

      Delete
  29. Entri begini seolah-olah telah membawa kami ke sana. Dengan paparan gambar yang sangat menarik sangat memikat hati.

    ReplyDelete
  30. wahh ! belajar kt jepun ehh ? wauu ! bestnye :)

    ReplyDelete
  31. Baru balik Osaka minggu lepas, baca blog ni terus rasa rindu semula segalanya yang ada di Jepun :(

    ReplyDelete