Friday, September 6, 2013

Samsung Galaxy Note 3 review

note 3


Assalamualaikum wbt..bagi penggemar gadget seperti aku mesti korg ada terdengar tentang gadget hot yang baru sahaja diumumkan di pasaran ni kan?

entry kali ini aku ingin mengajak korg untuk melihat sendiri kelebihan galaxy note 3 berbanding high-end device samsung yang lain..dan berbaloikah untuk kita bertukar kepada galaxy note 3 ni

perbandingan kali ni aku akan bandingkan dengan samsung galaxy s4 ( yang aku dapat free ) dan mari kita lihat pembaharuan yang dilakukan oleh samsung.

tapi mungkin ada antara korg akan bertanya..

" kenapa tak bandingkan dengan galaxy note 2 je? "

sebab pertama aku takde note 2..dan sebab kedua s4 lagi latest dari note 2 dan lagi elok rasanya kalau aku bandingkan dengan produk yang keluar pada tahun yang sama dengan note 3 ni..so jom kita mulakan

note 3

dari segi performance, note 3 memang lebih laju dan hebat dari s4 kerana mempunyai 2.3GHz quad-core dan 3 GB ram..perkara ni memang aku puji sebab aku tak sangka dorg boleh naikkan lagi kualiti core sampai ke tahap ni..dan dengan bateri kapasiti sebanyak 3,200 mAh, aku yakin ia mampu untuk buatkan handphone ni bertahan lebih daripada sehari..selagi korg tak main game 24 jam la kan =.="

note 3

bagi kamera pula, note 3 mempunyai kualiti kamera yang sama seperti s4 iaitu 13MP kamera belakang dan 2MP kamera depan..so tiada pembaharuan di situ.

note 3

perkara terpenting yang cuba diketengahkan untuk menarik minat pembeli untuk bertukar kepada note 3 ialah stylus pen untuk note 3 boleh mengeluarkan option seperti dalam gambar di atas kalau korg tekan butang pada pen tu sambil korg touch pada screen note3.

option ni terbahagi kepada 5 benda iaitu:
  • action memo
  • scrap booker
  • screen write
  • s finder
  • pen window

kalau aku terang satu-satu benda ni konfem entry aku akan panjang berjela..so kalau korg nak tahu lebih lanjut boleh klik sini.

dan kalau korg memang betul-betul berminat dengan note 3 ni, korg boleh klik sini yang akan membawa korg kepada full video review (galaxy note 3 + galaxy gear) selama 20 minit :)
galaxy gear

bagi pendapat aku, note 3 masih tak dapat meyakinkan aku untuk melepaskan s4 yang aku ada..sebab bagi aku yang memang kurang berminat dengan s pen ni, kelebihan note 3 berbanding s4 cumalah kelajuan core yang lebih laju sedikit dan juga kapasiti bateri yang lebih..

core speed ni penting kalau korg suka main game yang grafik tinggi dekat handphone atau korg suka buat benda banyak dalam satu masa.. tapi kalau dilihat prestasi s4 yang mempunyai 1.9GHz quad-core, aku masih tiada apa-apa masalah (seperti hang etc) dan speed yang lebih dari ini macam tak berguna je buat aku.

satu lagi kelebihan note 3 ialah kapasiti bateri yang lebih iaitu 3,200 mAh berbanding 2,600 mAh untuk s4..bagi aku 2,600 sudah cukup sebenarnya kalau korg jenis yang cas handphone setiap kali korg nak tidur..so 3,200 tu aku rasa macam lebih dari cukup je dan agak kurang perlu..

tapi bagi korang yang suke melukis doodle dan sebagainya kat handphone, maybe note 3 ni adalah pilihan yang menarik untuk korg fikir-fikirkan..

dan bagi korg yang rajin klik link review video di atas, korg akan nampak betapa ohsemnya kalau galaxy gear ni korg guna sekali dengan high-end device samsung yang lain..dan seriusly aku amat berminat nak try galaxy gear ni nanti kalau berduit

so apa pendapat korg pasal handphone ni?? jom share pandangan masing-masing :)

p/s: mesti ada antara korg yg tertanya-tanya macam mana aku boleh dapat s4 free?nanti aku cerita dalam entry lain ye =P








41 comments:

  1. Nice sharing.. Kak Erin pakai phone biasa je.. huhuhu..Nantilah tunggu rezeki turun dari langit nak beli phone baru :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun tgh tungu rezeki turun dari langit jgk ni..hee :P

      Delete
  2. Ooo..tak banyak beza mana dengan S4..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..cume besar dan laju sikit je dari s4..kalau minat lukis2 boleh la try :)

      Delete
    2. kurang berbakat nak melukis..kalau lukis pelan boleh la..haha

      Delete
  3. no komen sebab..tak berapa minat sangat brand samsung.hehe but ok la note 3 ni..pasti ramai yang ternanti+ nak beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik itah minat brand ape?apple eh?hee

      Delete
  4. Replies
    1. cepat je kan teknologi meningkat..sedar2 dah no 3 dah :P

      Delete
  5. betul la, memang tertanya2 dengan statement yang bawah sekali tuh. hehe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kita nantikan entry seterusnya..hee :P

      Delete
  6. teringinnyer nak beli..tapi bajet kurengggg....hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti mesti digi atau maxis ada buat promosi..cam biasa la tu kan..hehe :)

      Delete
  7. mnarik..masing2 ada kelebihan...tp sy guna yg biasa2 aje...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang biasa2 pun dah ok je..yang penting boleh buat benda asas tu je kan :)

      Delete
  8. Menarik juga note3 ni.. Pandangan akak yang takda s4 ni.. Hihi.. Thanks bg pandangan ni , boleh juga tahu lebih n kurangnya

    ReplyDelete
  9. up kan speed processor & up kan kapasiti bateri..nilai tambah yg setara :0

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..makin laju processor makin bnyk jumlah bateri dy pakai sebenarnya :)

      Delete
  10. amboii syoknya dapat handphone free . .
    siapakah yang memberi tuu ??
    untung hang noe . .
    baca byk kali jugak bca entry nii nak kena phm kn galaxy ni galaxy tu, note ni note tuu . .
    kang salah komenkan naya je :p
    hehe . . lg 1 sbb sy sy kurg suka Samsung jd xtau perkembangan terkini pasal samsung . . ekeke
    btw, nice entry :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ain..ain minat hp ape??apple ye??huhu :P

      Delete
    2. haah memang minat apple tapi mana laa mampu cheq nak pakai iphonegggg . . doakan iphone jatuh dari langit untuk saya ye akmal :p

      Delete
  11. waaah untunglaa dapat free. sha lagi minat sony. kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sony pun mantap gak..lagi2 yg baru nak keluar ni..experia z1 :)

      Delete
  12. Tahniahlah bro..dpt samsung free... heee =3 aku bab gadget agak terkebelakang sikit...yg aku tau ipad,..samsung galaxy, tapi tak tau pulak ada siri2 lain lagi...aku guna hp batu gosok ja...sgt2 magic...blh dilempar lagi..& still tahan...kalah gadget2 kau bro..haha! =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wakaka..hp camtu lagi orang carik..boleh halau pencuri jaoh2..hee :P

      Delete
  13. bagi Nad okey la.. kalau sapa suka note 2 and nak upgrade sikit. better beli yang nie. Mama Nad pun pakai S4. the best! :D

    ReplyDelete
  14. macam best..memang menunggu note 3 ni keluar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape lagi cik mun..belibelibeli..hehee :P

      Delete
  15. Saya ni memang tak pandai bab ni. Pakai pun telefon biasa saja. Tak berapa suka yang sentuh tangan ni. Tapi, ada hati juga nak beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la cikgu..sekali cuba pasti jatuh cinta :P

      Delete
  16. pakai henpon cikai jer...hikhikhik!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe bro..yang penting ada henpon..kehkeh :P

      Delete
  17. Replies
    1. saya pun dapat free je ni nadia..hee :P

      Delete
  18. nice sharing..bab hp ambe xjoin sgt =) sbb pakai yg mn ada je smpai rosak..sbb tknologi ni laju sgt..xdan nk follow..bila dh nk beli nnti bru bt research n compare dgn brand lain hu3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..kalau kita nak kejar teknologi memang tak kan dapat terkejar >.<

      Delete
  19. galaxy gear tu shark dh pakai:)
    tp brand sony ler..
    hehe..
    sony dh lama kuarkan smartwatch tu..
    skarang sony dh kuarkan versi ke-2.
    tp marketing sony x power cam samsung.
    sbb tu smartwatch sony agak tenggelam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sony punye marketing mantap mesti dah femes kan smartwatch cmni :)

      Delete
  20. Tgh memikirkan nak beli samsung glaxy note 3.. waauuu kalaulah sy yg dpt s4 free..mmg teruja sgt

    ReplyDelete