Saturday, October 12, 2013

piano daripada kertas ??

japan

Assalamualaikum wbt.

siapa pernah dengar pasal origami ?? sebenarnya origami ni datang dari perkataan jepun yang digabungkan iaitu 折り( ori- melipat ) dan 紙( kami- kertas).

dulu masa aku mula-mula belajar bahasa jepun ni, penah ada satu kelas kebudayaan jepun yang mengajar kami cara-cara untuk membuat origami tau..

dan harini aku mulakan dengan level yang paling senang iaitu dengan membuat piano daripada kertas ye..

pertama sekali, perkara basic tapi terpenting untuk anda membuat origami ni ialah sekeping kertas segi empat sama sebijik macam gambar kat atas tu..

lepas dah ada kertas macam ni, anda cuma perlu ikut langkah-langkah seperti di bawah je..

japan

japan

japan

japan

japan

dan jangan risau..aku dah try sendiri dan terbukti menjadi..nanti kalau ramai yang berminat aku akan naikkkan level ke tahap yang lebih tinggi >>> kita akan dapat buat bentuk-bentuk yang lebih complicated :)

ada apa-apa cadangan atau pendapat ?? jom kongsikan kat bawah ye :)



p/s: aku dah upload ( dapat link ) untuk cerita legal high 2 episode 1 ^^

39 comments:

  1. Hiks.. Mcm study table pun ada jugak ni. Hehehe. Dulu ada few sets of origami book, skrg entah kat mana. Berbelasan tahun yang lalu punya citer.. Hehe.

    ReplyDelete
  2. fuh dah lama tak buat origami ni.. nak try lah

    recent post : Selamat Hari Raya Haji 2013

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun last buat brape tahun lepas da ..haha :D

      Delete
  3. kreatif... mcm2 bentuk boleh buat yg kita sendiri tak terfikir kan... cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..macam mana la kan mereka boleh terfikir nak reka macam2 ni :D

      Delete
  4. step 5-t nampak macam rumah :)
    saya jg suka origami, yg bentuknya bunga atau binatang

    ReplyDelete
  5. Org Jepun mmg dekat dgn origami kan?..Rasanya dulu pernah terbaca pasal citer kanak2 pasal origami ni. Macam citer Sang Kancil kita la gak level2 dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kanak2 dorang ye la kot..orang besar dah macam tak kisah je..hee :D

      Delete
  6. piano..? time sekolah ktorg panggil meja..hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena naikkan lagi imaginasi ni..hee :D

      Delete
  7. pernah dengar..tapi masa zaman sekolah ada lah buat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman sekolah dulu orang suka buat bintang2 tu..tak tahu ape tujuan :D

      Delete
  8. dalam iphone ni byk je, tapi nak buat tu bile xtau lah .. tgk je lah, kalau ade pun time kelas serving kat fac dulu .. buat dengan napkins

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow..mesti lagi susah kan buat pakai napkin :P

      Delete
  9. salam...akmal....
    cmna nak buat angsa?(origami)
    tau x

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau..tapi saya buat tak lawa sangat la :D

      Delete
  10. ada gak perhati anak buah buat ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa budak2 memang suka buat benda ni kan :P

      Delete
  11. ika pun suka juga buat origami, yang ika pandai buat, origami bintang, bunga, swan. kalau pergi mph ke popular ke jumpa kertas yang comel-comel tu mesti beli nak buat origami bintang haha

    tapi origami piano ni belum pernah try lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bnyknye ika reti buat..macam lagi hebat dari saya je :D

      Delete
  12. menarik tu origami.. yang bentuk burung tu akak suka, cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun suka bentuk burung..tapi bila saya nak buat jadi tak berapa lawa :D

      Delete
  13. Salam, kami student Universiti Malaysia Pahang, buat satu campaign awareness so that Malaysian will inspect their car regularly, mohon follow dan bantu kami :D http://umpautoinspector.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. wahhhhhh sangat kreatif .. blh buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat seminit pun tak sampai..huhu :D

      Delete
  15. Adik Kak Erin pun suka buat Origami ni.. macam-macam dia buat.. selalu famous dia buat bentuk itik.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itik tu ramai suka buat kan..senang dan comel je :D

      Delete
  16. Dulu masa kecik-kecik suka sangat buat origami ni. Pantang nampak kertas mesti nak buat :') Tapi sekarang asyik sibuk sampai nak buat ni pun takde masa. Entah-entah dah lupa macam mana nak buat :( hehe. Apapun memang best sangat buat origami ni :D

    ReplyDelete
  17. ohh daripada jepun ke benda nie semua :) Nad pernah buat kapal guna kertas hehe topi pun bole tapi xde la sekemas gambar kat atas nie :)

    ReplyDelete