Tuesday, October 8, 2013

Tutorial : letak 2 jenis komen pada satu masa ( Google+ dan Blogger )

google plus, blogger,

Assalamualaikum wbt..

Macam yang pernah aku kongsikan di entri Blooger vs Google+ dahulu, banyak masalah yang timbul apabila kita gunakan komen Google+ di blog kita seperti lambat loading dan sebagainya..


komen

tetapi sebenarnya ramai juga blogger seperti kak asyifa mustaffa yang gemarkan platform begini kerana banyak kelebihan yang ada kalau kita menggunakan google+ komen ini dengan betul..so seperti yang aku cerita di entri Blooger vs Google+ dahulu, cara terbaik untuk memuaskan hati semua pihak ialah dengan meletakkan kedua-dua platfrom komen ni di blog kita..

komen

komen

dan atas permintaan ezrie edris dan Vee Lea , kali ini aku akan kongsikan dengan anda semua cara meletakkan 2 jenis platform komen ini di blog anda.

PERHATIAN
- backup template blog anda terlebih dahulu sebelum mengubah apa-apa.
- nak cari coding cuma perlu tekan ( Ctrl + F ) di keyboard anda.
- untick "use Google+ comment in this blog" di Google+ setting anda.
- pastikan comment location ialah " embedded"


1. pergi ke " Template > Edit HTML " dan cari coding seperti di bawah :

<b:includable id='threaded_comments' var='post'> ... </b:includable>

2. expand coding tersebut dan replace dengan coding yang tertera di SINI.

3. kemudian cari coding sperti di bawah :

<b:includable id='comment_picker' var='post'>... </b:includable>

4. expand coding tersebut dan replace dengan coding yang tertera di SINI.

bagi mereka yang masih tak berjaya dengan 4 step di atas, mungkin anda perlu tambah step extra seperti di bawah.

5. cari coding </head> dan copy coding di bawah betul-betul di atas </head>

<script language='javascript' src='https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.4/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>

-----credit to David Kutcher-----

selamat mencuba..dan bagi yang tak berjaya cuma perlu paste balik je coding asal blog anda yang telah dibackup sebentar tadi :)

ada apa-apa soalan atau cadangan ?? jom kongsikan di bawah ye.



42 comments:

  1. nice tuto akmal...nanti kite cuba..hee

    ReplyDelete
  2. terbaiklah bro..sharing is caring ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu bro..ilmu kalau dikongsi akan jadi lebih bermakna kan :)

      Delete
  3. Nice share. Tp codes panjang sgt, tak memberatkan blog ke? Huhuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat yg saya check blog saya ringan je..bawah 100kb lagi :)

      Delete
  4. tutorial yang cukup berguna. terima kasih

    ReplyDelete
  5. boleh try nih nanti ad banyak masa free.. time kasih share :)

    ReplyDelete
  6. boleh jugak kalau nak guna 2 jenis komen.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada reader yg suke guna g plus ok la letak kan :)

      Delete
  7. Replies
    1. ramai jugak ye minat G+ ni ?? hehe :D

      Delete
  8. nice tutorial akmal, penerangan pun simple bloggers mudah faham, semoga dapat membantu mereka-mereka yang nak ada both platform macam di blog akmal.
    Ika ni pulak lebih prefer yang biasa je tak guna google+ sebab tak nak active terlalu banyak account, nanti diri sendiri yang serabut huhu, mungkin pada orang lain memudahkan laa, lain orang lain pendapat kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Affy..lain orang mungkin lain pendapat mereka..terpulang pada diri sendiri untuk memilih kan :D

      Delete
  9. woaaa bagus nie ^^ dua dalam 1 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah macam iklan makanan segera dah 2 dalam 1 ni kan nad..hee :D

      Delete
  10. salam.
    kunjungan kali pertama ke blog ni rasanya.
    study abroad?
    wahh. impressed! :)
    by the way, nice tutorial bro! :)

    ReplyDelete
  11. Dah baca tapi still tak faham hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun mula2 tak faham jugak masa mula2 ambil kelas programming dulu :D

      Delete
  12. bagus tutorial ni adik akmal.. setakat ni akak selesa dengan kotak komen blogger..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yang lebih suka kotak komen blogger kan kak :D

      Delete
  13. terina kasih tutorialnya kak...
    akan Angel coba suatu saat nanti

    ReplyDelete
  14. baru ja terfikir nak bertanya . terima kasih sebab kongsi ye akmal. :)

    ReplyDelete
  15. rasenye yg mane 1 paling bagus ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai minat komen blogger..tapi kalau guna google+ setiap orang yang komen akan buat entri kita lebih mudah dicari di google search ==> trafik naik banyak :)

      Delete
  16. salam...selamat tengahari...tengah mkn ke ada kelas?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tengah hari busy dengan research je sue..hehe :D

      Delete
  17. wah bagusnye tutorial ni
    nice sharing akmal
    yumida prefer kotak komen biasa mcm akmal pakai ni coz lebih cepat
    kotak komen g+ ambik masa loading, kengkdg x keluar bila line slow
    tp x dinafikan kotak komen g+ byk manfaatnya
    bgs tutor ni, mereka blh pasang 2 sekaligus utk mudahkan pengunjung drop komen

    ReplyDelete
  18. akmal.. kalau aefa untick "use Google+ comment in this blog" di Google+ setting tu, komen2 kat g+ xhilang ke?

    ReplyDelete