Sunday, August 18, 2013

Jepun dan Sushi

sushi,jepun,sushi sedap,halal,

sushi di jepun


Assalamualaikum wbt..

Sushi dan Jepun memang dua perkara yang memang tak kan dapat dipisahkan..kalau korg dengar je perkataan jepun, konfem sushi bende pertama yang terbayang kat fikiran korg kan..hehe

entry kali ni aku nak perkenalkan kat korg antara tempat yang sangat murah best kalau korg nak makan sushi kat jepun..tempat ni memang biasa student-student macam aku melepak dan jangan risau pasal kehalalan sebab InshaAllah kitorg memang dah konfemkan dulu sebelum kitorg terjah tempat ni..

スシロー (shu-shi-ro) ni memang tak asing lagi bagi penggemar sushi terutamanya di kalangan student dan orang jepun yang dari golongan sederhana sebab harganya yang sangat berpatutan iaitu 100yen untuk satu set/pinggan..

kalau korg nak tahu, sushi ni biasanya dihidangkan dalam 2 cara iaitu kaiten zushi ( sushi yang berpusing-pusing) macam korg tengok dekat sushi king tu..dan satu lagi ialah sushi yang perlu korg order dan akan dihantar ke meja korg..
kaiten,sushi,sushiro,
**kaiten zushi
kaiten sushi biasanya lebih murah dari sushi yang perlu korg order dan harga sushi kalau korg salah pilih tempat boleh mencecah 2000yen ke 3000yen per set/pinggan..so hati-hati bila nak pilih tempat ye sebab risau bila perut kenyang wallet pulak kelaparan nanti kan..hahaha

kalau korg tengok kat gambar di atas tu, pinggan tu berwana kuning kan??

sebenarnya warna pinggan pon ada maksudnya tau..kalau warna kuning bermakna sushi tu ada wasabi dan kalau putih tiada wasabi..rasa wasabi ni aku tak tau nak explain macam mana,.dia tak pedas macam sos cili kita tu tapi lebih kepada berangin dan satu perasaan yang pelik??haha  

wasabi,pedas,pelik,sushi
wasabi
tapi jangan risau sebab korg boleh je mintak わさび抜き(wasabi-nuki) iaitu korg mintak dibuangkan wasabi dari sushi yang korg nak.

tapi hati-hati masa memilih sushi jugak ye..seriusly jangan ambik sushi yang ada tulis 豚(bu-ta) dan ハム (ham)..buta tu bukannya buta mata (blind) tu ye..ni buta yang bermaksud cik khinzir tu..so hati-hati dengan perkataan ni okey..

sushi jepun kalau nak dibandingkan dengan sushi malaysia, memang macam langit dengan bumi kot..texture dan rasa sushi kat sini memang superb dan aku memang recommend korg try benda ni kalau korg datang sini ye..kat bawah ni ada sikit-sikit jenis sushi feveret aku yang korg boleh try :)

sushi,sushiro,ebi,basil,udang,prawn
ebi basil

sushi,sushiro,salmon,basil,cheese
salmon cheese

sushi,sushiro,ebi,cheese,udang,prawn
ebi cheese

sushi,sushiro,salmon,basil,halal
salmon basil
sebelum aku tamatkan entry ni, teringin nak tau pengalaman korg makan sushi kat malaysia..kot-kot ada kedai selain sushi king yang korg pernah try ke..jom kongsi kat bawah ye ^^





58 comments:

  1. Oh sushi sedapnya.. suka sushi yang dibalut dengan rumpai laut yang berwarna hijau..

    ReplyDelete
  2. Bo dgn isteri mmg suka makan sushi. Sebulan sekali mesti pergi. unagi paling favourite

    ReplyDelete
    Replies
    1. unagi mmg sedap..tp sy kurg skit..huhu >.<

      Delete
  3. here again Akmal ! hehe
    aku pnh mkn shushi king je.
    tu pon sbb member aku paksa
    ajak try mkn. sbbnye aku agak
    xleh nk telan yg jns half cook/
    middle cook nih smue..
    maklumla tekak org kampung mcm
    aku ni blh terima mknn kmpung je :P
    tapi bile dah try shushi king tu
    rasa mcm nk lagi dan lagi plak haha



    besnye Akmal dok jepun. kalo la ada rezeki
    dpt p sana nti blh arr tlg jd tour guide ek :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo dtg sini bgtau la nti :)

      sushi king pon boleh thn jgk..sy pon pnh gk try sekali dua dlu ^^

      Delete
  4. pernah sekali makan sushi tapi yang tak sedap punya.
    nasib baik murah je. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik murh..kalau mahal mesti nyesal xsudah kn..huhu

      Delete
  5. ohhh..bru tau sushi ni halal...haha...teringin jugak nak cuba sushi..tapi memandangkan ada kawan sekuliah kata x halal..terus terbantut niatku...heee :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn riso ye..sushi king dah isytiharkan dorg xgune dah brg2 terlarang sejak 2012 kalau sy xsilap..kalau ada gosip2 ckp xhalal tu maybe isu sblm 2012 rasanya..correct me if im wrong ye :)

      Delete
  6. sushi. slh stu makanan yg tekak sy takleh terima. huhu

    #abg pernah beli sushi tp kat tesco jealah. muntah balik makan. xbest.... >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai jgk ye yg tak boleh makan sushi ni..hehe

      Delete
  7. waaahhh...saya bru nk blaja2 mkn mende ni...haha...tp biasanya sya akn pilih yg x pelik jer sbb saya rse kalo rupa tak pelik, sedap kot. eh memandai jer. cuma aritu sekali je mkn raw fish yang ada seaweed, ginger ngn lemon...perghhhh sedap tul! Bli kt sushi king...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..jarang sy jumpe org boleh tahan makanan raw..hebat2 ;)

      Delete
  8. asal p tesco ja hana mesti beli shushi.. restoran shushi tu ada pernah tengok teringin nak masuk tapi xberani la nak makan.. sebab ada status or loga halal plak kat restorean tu..Shushi tesco pun tesco lah. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya kalau macam sushi king ke dulu2 dorg xdpt logo halal sebab dorg ade hidangkan arak..tp IA sushi tu halal je ;)

      Delete
  9. I can't really eat sushi =)Raw. Err.hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon ada ramai kwn yg tak boleh makan raw food..huhu :)

      Delete
  10. Eh, baru je tadi saya tgk rancangan pasal sushi di channel tlc... Rakaman di tokyo, mmg nampak segar dan sdp semua sushi yg ditunjukkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak aisy try la makan..kot2 sedap ke kan..huhu :)

      Delete
  11. suke sgt sushi..
    kalau prgi Jusco mesti beli punye.
    sy suke sushi yg gulung2 + balut dgn seaweed + sayur lebih skit.
    Wasabi letak kat tepi,..huhu,xsuke.

    ReplyDelete
  12. pernah try wasabi sekali. perasaan tak leh nak describe pedas sampai naik ke hidung. otak jd blank kejap~ fuh! Lepas tu tobat takkan mkn dah.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time pekena wasabi memang cmtu..haha :)

      Delete
  13. Nad teringin nak makan full set sushi tapi tak berkesempatan agy huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti jgn lupa try wasabi jgk..huhu

      Delete
  14. haha..sushi..dlu time2 sek.men benda ni la duk idamkan..tp sampai skg xpernah cuba..pos la kat zaza hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pos boleh je zaza..tapi basi la nanti kn..hehe >.<

      Delete
  15. Hubby merupakan penggemar shushi...okje biasa biasa je...hehe... macamana sedapnya shushi kat jepun tu agaknya yeh akmal...meh post! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapnya tak terkata..cheewah..haha :)

      Delete
  16. dorg campur ke sekali sushi bu-ta & han kt kedai tu.. mula le akak was2 nak makan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai kat sini memang semua jual sekali buta tu ngn makanan lain..cuma sushi ni tak dimasak sekali dgn buta so still halal..yg jadi haram kalau makanan yg dimasak bersama buta tu :)

      Delete
    2. tapi iA kedai kat malaysia rasanya dh diasingkan siap2 buta ni even dari penjualan mahupun penyediaan..so jgn risau ye kak ^^

      Delete
  17. seriously pic kat atas buat naz lapar..hoho
    btw mmg nampak nyummeh sgt sushi kat sana berbanding kat malaysia ni
    paling minat ebi..nyum nyum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy peminat ebi jugak..sama la kita kan..huhu :)

      Delete
  18. alahai sushi kt msia xsama dgn jepun ke...kt msia pon sdp maknanya kat jepun lg sedap? ouhhhhc

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat jepun biasanya bahan dy fresh sangat-sangat..tu yang berganda sedap tu :)

      Delete
  19. uyooo meleleh ayak lioq wo...salmon cheeeezzz...pos kemari 1 set...ngan salji sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je post..tp basi la nanti..haha =P

      Delete
  20. Saya tak berapa suka sangat. Sebab ada bahannya yang mentah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..jarang org kita suke makan mentah-mentah ni kan:)

      Delete
  21. tak pernah teringin nak makan susi
    anak pempuan sukalah pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. bdk2 mmg suke bende ni kan..huhu:)

      Delete
  22. Akak tak suka yg ade udang/ikan tu...paling suka yg ade tauhu tu.Selalu beli sushi kat Aeon Rawang time balik umah mak.

    http://sitiasiah84.blogspot.com/2012/11/sushi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk terbalik dengan sy..sy kurg suke yg ade tauhu..huhu :P

      Delete
  23. kalau takoyaki yg ori kat sane mesti lagi best kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap dan panas sangat takoyaki kat sini :P

      Delete
  24. sushi kalau taruh wasabi pergghh memang sedap .........
    tengok pic+ sushi ne semua..terluir jadinya hohoho

    ReplyDelete
  25. wahhh nampak sedap sebab ada cheese api syangnya acik tak suka sushi hehehe

    ReplyDelete
  26. Bole bgtau dkt mana ye kedai sushi ni? Sy akan ke Jepun dan masih mencari2 kedai makanan jepun yg halal. Stakat kedai Pakistan, Indian, Turkish tu semu da tahu. Bole bg address atau koordinat google map?

    ReplyDelete
  27. Salam,

    akmal, kalau di Kyoto kedai ni di area mana yer?.tq

    ReplyDelete
  28. sushi kat sini ada gunakan mirin x?

    ReplyDelete
  29. hii... nak tanya, kat mane location kedai sushi ni? susah nak carik kedai sushi yang halal kat japan..

    thanks in advance!

    ReplyDelete
  30. Hmm.. shushi ni kan makan dgn kuah/sos/kicap die.. boleh ke makan ek??

    ReplyDelete