Saturday, August 17, 2013

cerita ryokou: 草津街あかり

kusatsu, machi akari, light up, japan, pelancongan

light up di jepun


Assalamualaikum wbt..

旅行(ryo-kou) bermaksud melancong dalam bahasa jepun dan entry kali ni aku nk perkenalkan dekat korg salah satu event yang best yang ada kat sini..

tempat kali ni yang aku nak promote dekat korg ialah 草津(ku-sa-tsu) iaitu satu pekan kecil di dalam shiga prefecture..tempat ni sebenarnya pekan yang aku tinggal dan frankly said aku suke tinggal kat sini sebab pekan ni aman damai jauh dari kesibukan kota raya macam kat tokyo tu..

tempat ni hanya 20 minit je dari kyoto station dengan menaiki tren, dan sebenarnya takde pon tarikan menarik sangat yang ada di sini..hahaha

tapi pekan yang tenang jangan disangka tiada buaya tarikan langsung, sebenarnya ada je satu event yang aku rasa agak best untuk dikongsi dengan korg semua iaitu 街あかり(machi-akari)..

街(ma-chi) bermaksud bandar dan あかり yang bermaksud light up so kesimpulannya event ni dorg light up kan satu pekan kusatsu ni dengan lampu-lampu yang seriusly lawa sangat-sangat..

event ni diadakan masa musim luruh dan tujuan event ni just nak promote pekan kusatsu ni kepada orang luar..tahun ni dijadualkan pada 8 dan 9 november so konfem aku akan terjah lagi event ni macam tahun lepas..hehe

basically what they do masa event ni dorg nyalakan tanglung-tanglung di tepi jalan di sekitar bandar ni dan yang paling best sekali ialah dorg susun tanglung-tanglung ni kat dalam sungai yang kering kontang..so korg boleh nampak cahaya yang membentuk bentuk sungai yang seriusly view dia sangat superb

so macam biasa, kat sini ada gambar-gambar event ni semasa aku pergi tahun lepas..selamat menjamu mata =)

kusatsu, machi akari, light up, japan, pelancongan

kusatsu, machi akari, light up, japan, pelancongan

kusatsu, machi akari, light up, japan, pelancongan

kusatsu, machi akari, light up, japan, pelancongan

kusatsu, machi akari, light up, japan, pelancongan

p/s : kalau korg free, tolong click iklan poll pasal blog ni ye..aku just nak tahu korg punya pendapat tentang blog ni..yoroshikune^^



28 comments:

  1. hai.. for the first time visit here..
    yeah many interesting entry to read..
    need some time to explore..
    btw thanks for the follow up and insyallah will visit here again .. tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thx for ur comment pilot lover..glad that u like it ;)

      Delete
  2. wahwahwah JAPAN ! aku mmg teringin gila nak jejak kaki ke sana !
    mana2 blog cita psl study kat jepun/travel p jepun ke mmg buat
    aku meleleh ayaq mata.. sesungguhnya aku teringin nak p T______T




    slm kenal Akmal.
    slm aidilfitri jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. slm perkenalan dan slm aidilfitri jgk anamizu :)

      thx sudi dtg melawat blog ni ye^^

      Delete
  3. Salam, hai :)ehh dah bertukau la beckground dia. hehe :)waahhh menarik.. teringin nak pergi one day i will hehe :)

    Selamat Hari Raya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..selamat hari raya juga syazwani ;)

      Delete
  4. wahh cantik nye.. bila la bleh sampai jepun :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai jepun nanti bgtau la..sy boleh jd tour guide ;)

      Delete
    2. insyaAllah.. teringin nak g jepun, x pun korea, hehee

      Delete
  5. wahhhh.... cantikkkk.... teringin pergi sana juga tapi susah la... deno buat CAPD.. huhu

    ReplyDelete
  6. Waahhh bestnya entry pasal tempat menarik kat negara luar ni. Nanti nak pergi sana boleh la tanya en.Akmall ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je..jgn malu-malu nk tanye ye ;)

      Delete
  7. wahhh...comeynye... untung sape yg blajar kt negeri org... hrap sgt dpt smpai kt sne... =)

    ReplyDelete
  8. bestnyaaaa dapat pegi sana.. cantik sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan..seriusly cantik tmpt ni ;)

      Delete
  9. salam aidilfitri brader...waahhh budak malaysia dekat jepun..kirim salam beta pada jepun..cakap dkt jepun..one day in shaa allah i'll go there....in shaa allah! (y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nti patik smpaikan salam kt org jepun..haha

      Delete
  10. ku-sa-tsu sangat cantik, nampak bersih je pekan tu.. jeles la tgk..haha.. kotak2 lampu tu lawa.. ni yg nak kena kumpul duit dr skg ni...10thn lg kot baru dapat ke japan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau 10 tahun lgi sy dh takde kat sini dah zaza..xdpt la sy jd tour guide kn >.<

      Delete
    2. hehe.. tmpt tu nanti pun dah berubah ^_^

      Delete
  11. bila la dapat pergi sana.. huhu tengok gambar je lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki kn xdpt dijangka..kot2 suatu hari nanti hana dpt pergi..IA info kat sini dpt membantu sikit-sikit kan :)

      Delete
  12. wahhhhh... jauhnya.... cantiknya.... tak pernah ke sana... huhuu

    ReplyDelete
  13. Seronoknya. Satu pengalaman yang indah. Kalau saya, mesti dah jadikan tempat-tempat ini sebagai sumber ilham untuk saya berkarya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada rezeki jemput la dtg sini ye nanti :)

      Delete