Tuesday, August 27, 2013

PERMOHONAN SECARA ONLINE KEMASUKAN MURID KE TINGKATAN SATU DAN TINGKATAN EMPAT DI SEKOLAH BERASRAMA PENUH (SBP)

permohonan ke sekolah berasrama penuh 2014

PERMOHONAN SECARA ONLINE KEMASUKAN MURID KE TINGKATAN SATU DAN TINGKATAN EMPAT DI SEKOLAH BERASRAMA PENUH (SBP)

entry kali ni simple je dan takde kaitan dengan jepun pun ye..aku cuma nak bagi tahu yang permohonan kemasukan ke SBP dah nak dibuka bagi sesi kemasukan 2014

mungkin ada korg akan cakap, tak kisahlah sekolah ape pun yang penting dapat belajar..

fine, aku hormat pendapat korg tu..tapi sebagai seorang yang pernah bersekolah di sekolah biasa dan juga SBP, meh aku listkan sedikit kebaikan kalau berpeluang masuk ke SBP ni berbanding sekolah biasa

  • suasana untuk belajar tu lebih intense sebab persaingan sangat hebat
  • kualiti guru yang lebih hebat ( lebih berpengalaman )
  • banyak program-program untuk meningkatkan skill menjawab peperiksaan
  • jadual korg dah tersusun rapi..tinggal nak ikut je
  • bagi yg ingin ke oversea, nama SBP tu inshaAllah ada merit lebih bila korg memohon nak fly nanti

so, bagi sesiapa yang ada adik atau sedara yang ada minat nak masuk SBP, jangan lupa untuk try mohon bermula 1 september ni..inshaAllah kalau ada rezeki dapat la kan :)

untuk maklumat lanjut boleh rujuk di :

www.­moe.­gov.­my

23 comments:

  1. Betul3, kalau dapat masuk SBP, ada "poin" lebih sikit.

    ReplyDelete
  2. Betul tu..Sebagai bekas pelajar SBP, saya pun setujuu...:D

    ReplyDelete
  3. Betul tu.. cuma kalau dapat yang jauh dari family tu lah risau homesick pulak..Paling nak tergelaknya adik kak erin dapat masuk Matrikulasi pun dia cakap kalau dapat pointer bagus.. dapat tawaran oversea.. dia nak tolak.. sedih ooo.. jauh dari family.. tara dok kuala pilah yang jauh 630 kilometer dari alor setar ni pun dia dah tak sanggup.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. homesick ni satu masalah gak kan..tapi xpe puteri..zaman skrg skype je..beribu batu pon rase dekat je nanti..heee :P

      Delete
  4. ok nnti nk ajar bakal anak2 blaja baik2..tp xnak paksa la kannnn ngeh3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau paksa2 pon xelok jgk kn..huhu :)

      Delete
  5. untuk kemasukan darjah 1 ade x? hihi

    ReplyDelete
  6. satu lg..klau nk tgk budak laki pandai2 top2 student, kt sbp laa..dlm 10 ranking teratas,myb sorg dua je pmpn..huhuhu

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. kalau umur mengizinkan sila la..hee :P

      Delete
    2. ehehe..tak kott..tuk adik sy jelah hihi

      Delete
  8. Teringat my old school..nway sapa-sapa yang ada peluang memang digalakkan masuk sbp coz everything is there...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju ckp raudzah..everything is there..kita just tgl nak ikut je :P

      Delete
  9. in shaa allah untuk adik aku bgus ni...biar dia rasa mcm mana duduk asrama...nakal sg -..-' klu dkt rumah..even ada jadual pun..ya allah liat sungguh nak belajar...perghhh -..-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kene hntar asrama tu gayanye..hehehe :P

      Delete
  10. Ayuh kepada pelajar yang bijak pandai untuk mengisinya. Jangan sia-siakan peluang yang ada.

    ReplyDelete
  11. apply ni rasa ckgu yg tolg buatkan kan?
    MG rasa dlu MG upsr xpenah plak isi2 online tautau dapat je surt dr sbp tu
    tp skank ble tny adik sume buat sndri ..
    yeke?huhu

    ReplyDelete