Sunday, September 1, 2013

tandas high-tech di jepun

 budaya,jepun,tandas,

tandas di jepun



Assalamualaikum wbt..entry kali ni nampak remeh je iaitu berkaitan tandas tapi sebenarnya antara perkara penting yang korg patut tahu kalau korg datang ke sini nanti.

"Nak guna tandas pun kena ajar ke?"

sebenarnya tandas kat sini memang tak sama dengan di tempat kita..dan korg jangan terkejut ye kalau korg tengok semua tandas di jepun memang bersih macam korg pergi tandas hotel 5 bintang tu haa..

"Jap?!!semua tandas?"

ya memang betul tu !! memang semua tandas..tak kira lah dari kedai picisan sampai la ke tempat-tempat mewah..memang tandas dorg sangat bersih sebab bagi dorg kebersihan tandas ni macam satu servis wajib mereka kepada pelanggan.

budaya,jepun,tandas,

kalau di jepun, tandas biasanya terbahagi kepada 2 jenis iaitu western style dan japanese style..bagi japanese style ni, aku cadangkan korg bawak la botol air sikit untuk dijadikan benda untuk beristinja..dan cara yang betul untuk gunakan tandas jepun ni bukan macam kat bawah tau..

budaya,jepun,tandas,

mesti ramai korg ingat macam ni kan? sebenarnya ni cara yang salah..tapi kalau korg nak buat jugak terpulang la kan =.="

so cara yang betul sebenarnya cmni
budaya,jepun,tandas,

walaupun nampak pelik tapi ketahuilah yang jepun memang negara yang pelik pun..nak tahu pelik tahap mana? kalau nak tahu kena baca entry mandi bogel ni di jepun ni :)

satu lagi tandas yang ada ialah western style yang aku panggil washlet..tandas ni macam agak stylo sebab ada banyk button yang boleh korg tekan sambil melepaskan hajat..

budaya,jepun,tandas,

kalau tandas jenis ni korg tak perlu bawak air pun takpe sebab memang air auto je keluar..macam gambar kat atas sekali tu..dan tandas ni juga ada banyak fungsi lain macam korg boleh adjust kelajuan air, sembur penghilang bau ,tambah muzik (nak cover bunyi) dan macam-macam lagi..

budaya,jepun,tandas,

tapi korg kena ingat, teknologi tak semestinya selamat..baru-baru ni ada kisah pasal tandas meletup di China..dan tak silap aku tandas tu sebijik macam tandas ni..tapi korg paham-paham la kan barang cina, kualiti jangan banding la dengan barang jepun..so iA tandas jepun selamat je..hehee :D

china,tandas,meletup
sumber :myMetro

sebelum entry ditutup, apa pendapat korg pasal tandas ni?sebab bagi aku, tandas malaysia tetap no 1 di hati..sebab ada paip air..hahaha :)

p/s: gambar kartun tu bukan milik aku dan aku prinscreen dari youtube







49 comments:

  1. woo..klau xd entry entry ni mmg sah la duduk cara yg mula2 tu klau pegi jepun..haha

    ReplyDelete
  2. agak-agak tandas kat korea pun macam kat jepun jugak tak? sebab dalam 1 show dorang masuk tandas kat malaysia, dorang terkejut sebab ada paip!~ haha lawak tol.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe sama kot..kan dorg xguna air jgk..kot :P

      Delete
  3. tandas oh tandas lain negara lain style huhu

    ReplyDelete
  4. hahaha...kalaulah t'jadi depan mata yg pristiwa kt China tu, kompen jd fobia trus tngok tndas yg canggih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau meletup depan mata, komfem satu badan naik bau..hee :D

      Delete
    2. Perghhh..tak sanggup rase buang hajat tak ade air....

      Delete
  5. Kat Malaysia still ada lagi tandas yang pakai cebuk..tak ada paip air.. Betul-betul klasik..

    ReplyDelete
  6. mak ai..yang tak tahan tu, ada button cover bunyi..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. org jepun kan pemalu sikit..hehee :P

      Delete
  7. fuiyoo, siap ade laguuu. hahha. tapi takut gak nak hguna yg hi-tech kalau meletop sana sini. back to basic. kehkeh :D

    ReplyDelete
  8. tapi,agak lawak lah nak cangkuk tang tuh!!!wakakakaka...x abes gelak lagik...ken betulkan posisi...kui..kui...kui...

    ReplyDelete
  9. best betul takde tandas kotor kat sana. kalau kat malaysia, macam-macam bau ada.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. siap sampai kena tahan nafas lagi tu..hehe

      Delete
    2. akmal, banyak tak makanan halal kat sana.

      Delete
    3. tak banyak sangat..tapi boleh la setakat nak hidup :P

      Delete
  10. orang jepun kan,haha kalau kat korea macam ni jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpasti..maybe sama je kot..kot la :P

      Delete
  11. Replies
    1. habis la berbau satu rumah tu kan..hehee :D

      Delete
  12. wahhh mcm2 bnda pelik2 la kat jepun ni ... tang part bersih tu yg tbaikkk ... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..part kebersihan dorg memang sy respek sgt :D

      Delete
  13. memang canggih tandas diorang ni hehe..

    ReplyDelete
  14. tandas cangkung dan air paip tetap di hati :)

    ReplyDelete
  15. Part kebersihan patut di contohi. Part yang pelik tu , geleng kepala je mampu :D haha

    ReplyDelete
  16. haha stylo gila tandas mcm ni...siap blh dgr lagu lagi...if Malaysia ada mcm ni..pergghhh superb! kaw kaw! lah...haha!...lagi, lagi ceritalah pasal jepun? blh tak cerita pasal kedai buku dkt jepun...mcm mana? aku sgt2 curious.... bila ja ada masa...tak kisah..kau ceritakanlah >..<

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti sy try research pasal kedai buku lak ye..sebab diri sendiri pun xprnah bli buku kat sini lagi..hahaha :P

      Delete
    2. lah... =.= heee...okies...no prob.

      Delete
  17. memang la tandas msia no.1 haha tak bole kalau xde air rasa x selesa huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..air jugak yg paling bagus :P

      Delete
  18. tandas klasik kat Malaysia lagi bagus kot dari yang canggih..kang tak pasal+ meletup macam kat China tu...

    ReplyDelete
  19. hahaha..bab tandas Malaysia lg best =) gmbar last 2 mmg naya la..ntah2 yang kena 2 hidup lg x?? karingeri betol

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg last tu masa meletup takde org rasenye..so xde mangsa..haha :P

      Delete
  20. wow ohsem nye tandas depa . . Kan best klau tandas kat sini pun semua bersih . . ekeke . . Lagi suka tandas kat Mesia sebb ada paip air . . Lagi rasa bersih dr tndas yg auto tuu . . hee . . Syok eh music pun ad . .

    ReplyDelete
  21. memang jepun pelik...cerdik sangat sampai jadi pelik..huhu

    ReplyDelete
  22. Setuju la sangat...kenapa la diorang ni suke sangat bistinjak???eiii....geli pulak rase...

    ReplyDelete